Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Desant" franco-german la Washington, în sprijinul industriei europene

ministri_germania_franta.jpg

Ministrul german al economiei, Robert Habeck (stânga) și omologul său francez, Bruno Le Maire la Berlin, 31 martie 2022
Sursa imaginii: 
Sean Gallup/Getty Images via Politico

Miniștrii economiei din Franța și Germania se vor afla astăzi în Statele Unite, pentru o serie de întâlniri la Casa Albă. Ei vor pleda în favoarea industriei europene, în contextul inițiativei americane de reducere a inflației, care prevede subvenții de aproximativ 370 de miliarde de dolari. Comentatorii scot în evidență îngrijorările europenilor cu privire la legea americană.

Potrivit ziarului german Die Zeit, noul program de investiții al SUA are ca scop promovarea protecției climei :

"Cu toate acestea, există temeri în UE că acest lucru va pune companiile europene într-un dezavantaj.

Ca urmare, în UE au fost formulate preocupări cu privire la dezavantaje competitive, deoarece programul favorizează companiile americane care produc în SUA. Asociațiile industriale avertizează asupra unei dispute comerciale și cer condiții de producție mai bune în Europa".

Le Figaro notează că, în cadrul acestei călătorii într-un format nou, cei doi miniștri vor avea o serie de întâlniri marți, la Casa Albă și cu mai mulți oficiali, printre care secretarul Trezoreriei Janet Yellen.

"Obiectiv: apărarea pozițiilor europene împotriva IRA (Inflation Reduction Act), planul lui Joe Biden de a consolida industria verde cu subvenții de 370 de miliarde de dolari.

În timp ce Parisul și Berlinul au poziții diferite în privința răspunsului european la IRA sau pe subiecte strategice precum energia nucleară, cei doi miniștri intenționează să arate, la Washington, soliditatea cuplului franco-german".

”Transparența e esențială”

Potrivit explicațiilor furnizate de Euractiv, o parte a programului american de subvenții impune ca produsele să fie asamblate în Statele Unite, ceea ce dezavantajează companiile europene și le încurajează să se mute sau să investească mai întâi în Statele Unite.

Ar trebui să existe „transparență asupra cuantumului subvențiilor și creditelor fiscale care vor fi acordate, iar acest lucru va permite condiții de concurență loială", a declarat Bruno Le Maire pentru AFP. El a insistat, de asemenea, că ambele părți ar trebui să adopte o „abordare cooperantă " în ceea ce privește investițiile strategice, cum ar fi semiconductorii.

Transparența este esențială, apreciază și Euronews, deoarece ar putea arăta cât de mult sprijin de stat ar putea primi companiile europene în cadrul unei propuneri a Comisiei prin care subvențiile din țări terțe să fie egalate în Europa.

Politico notează că Bruxelles-ul și-a propus să discute săptămâna aceasta propriul pachet, într-un efort de a contracara subvențiile din SUA.

Propunerea UE, numită Green Deal Industrial Plan, urmărește să relaxeze regulile privind ajutorul de stat, pentru a facilita accesul companiilor durabile la scutiri de taxe și a le încuraja să-și redirecționeze fondurile către industriile cu tehnologie curată. Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles joi și vineri pentru o reuniune extraordinară pe marginea propunerii Comisiei.

 
Revista presei internaționale din 7 februarie 2023