Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cutremurul din Turcia – problemă sau oportunitate politică pentru Erdogan?

turcia_cutremur.jpg

Disperare după cutremurul din Turcia, Hatay, 7 februarie 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS/Umit Basekt via rfi.fr

Presa internațională analizează urmările seriei de cutremure care a afectat regiuni vaste din Turcia și Siria. Numeroase articole se referă la problemele construcțiilor din Turcia. Altele vorbesc despre consecințele politice ale tragicului eveniment.

Pentru ziarul italian  La Stampa, "imaginea simbolică a acestui cutremur este aceea a clădirilor cu zece etaje care se prăbușesc într-un morman de moloz - cum este posibil? Să ne amintim că nu cutremurele sunt mortale, ci casele prost construite, iar în acest sens Turcia – ca și Siria - sunt foarte asemănătoare cu Italia", constată ziarul italian citat de Eurotopics.

Și The Conversation notează că multe dintre clădirile prăbușite par să fi fost construite din beton fără o armătură seismică adecvată :

"Codurile seismice de construcție din această regiune sugerează că aceste clădiri ar trebui să poată suporta cutremure puternice. Dar unele dintre aceste clădiri nu au reușit să spuporte sarcini mai mici decât codul de proiectare. Există probleme binecunoscute în Turcia și în alte părți legate de siguranța clădirilor. Prăbușiri similare au fost observate și în alte seisme care au mai avut loc în Turcia".

Un seismolog consultat de ziarul francez Libération afirmă că "atunci când există vibrații puternice, solul începe să se comporte ca un lichid, precum nisipurile mișcătoare. Clădirile se pot scufunda pe măsură ce pământul își pierde rigiditatea".

Alte publicații analizează consecințele politice ale cutremurului:

BBC amintește că președintele Erdogan anunță stare de urgență de trei luni în zonele afectate :

"Starea de urgență se va încheia chiar înainte de alegerile din 14 mai, când Erdogan va încerca să rămână la putere după 20 de ani. Turcia a impus ultima dată starea de urgență în 2016, după o tentativă eșuată de lovitură de stat. A fost ridicată doi ani mai târziu".

Corespondentul în Turcia al publicației germane TAZ  consideră că „dacă Erdogan reușește să elaboreze un plan convingător de ajutor în caz de dezastru, el și-ar putea asigura realegerea.

În Germania, oamenii își amintesc de fostul cancelar Gerhard Schröder, ale cărui eforturi împotriva inundațiilor de pe râul Elba i-au asigurat o realegere surpriză.

Dar dacă regiunea din sud-estul Turciei - considerată deja o zonă cu probleme din cauza războiului și a conflictelor etnice - se scufundă și mai mult în haos, probabil că opoziția va obține câștiguri. Cu toate acestea, de dragul celor afectați, nu putem decât să sperăm că managementul crizei va reuși."

Citește și: De ce s-au prăbușit atât de multe clădiri în Turcia? Când construiești la profit trebuie să te aștepți la asta (interviu)

Al-Monitor, publicație din Statele Unite în limbile arabă și turcă, este de părere că starea de spirit a publicului s-ar putea schimba împotriva lui Erdogan și AKP dacă răspunsul lor la cutremur nu va fi unul rapid :

"Prima întrebare este dacă alegerile parlamentare și prezidențiale vor avea loc conform programului, pe 14 mai.

Acest lucru va depinde de doi factori: dacă condițiile fizice pentru alegeri vor fi îndeplinite și dacă Erdogan va decide că este în favoarea sa.

Turcia se confruntă cu cea mai gravă criză economică de când Erdogan și partidul său au ajuns la putere în 2002.

Cu 80% din mass-media în mâinile prietenilor de afaceri ai lui Erdogan, acoperirea va fi neapărat favorabilă.

Dar starea de spirit a publicului s-ar putea schimba pe fondul unor raportări larg răspândite că echipele de salvare nu sosesc la timp. Rețelele de socializare sunt pline de strigăte de ajutor.

Zilele următoare vor arăta cât de abil este Erdogan în a transforma o problemă în propriul său avantaj, așa cum a făcut-o după lovitura de stat eșuată din 2016, folosind-o ca pretext pentru a-și zdrobi adversarii. Unii spun că folosește deja criza pentru a semăna discordie în interiorul opoziției".

 
Revista presei internaționale din 8 februarie 2023