
Presa internaţională
Zelenski, față în față cu liderii europeni. Care este miza?
zelenski_charles.jpg

The Washington Post amintește că prima călătorie internațională a liderului ucrainean a fost în decembrie, când a fost la Washington pentru a vorbi în fața Congresului. Înainte de întoarcerea acasă, s-a oprit în Polonia.
Marea Britanie consideră că joacă un rol de lider în Ucraina, iar prim-ministrul Rishi Sunak, la fel ca predecesorii săi, este un susținător deschis al Kievului. Miercuri, Sunak a promis sprijin militar suplimentar, inclusiv pregătirea piloților ucraineni. Aceasta este însă puțin față de cererile lui Zelenski pentru avioane de luptă.
Avioane de luptă? Mai discutăm...
BBC este de părere că solicitarea înflăcărată a lui Zelenski ca Marea Britanie să ofere Ucrainei avioane de luptă nu pare a primi un răspuns favorabil – cel puțin pentru moment :
”Discuțiile între Ministerul Apărării din Regatul Unit și Ucraina sunt încă în desfășurare cu privire la ceea ce ar implica pregătirea piloților.
Un expert în aviație militară consultat de BBC spune că tacticile aeriene occidentale sunt considerabil mai sofisticate decât ale forțelor aeriene ruse. Orice ofertă de formare din Regatul Unit este probabil să implice doar piloți existenți. Ucraina are acum mai mulți piloți calificați decât avioane, iar RAF încă se luptă să-și antreneze proprii piloți de avioane rapide.
Este însă posibil ca câteva națiuni occidentale să furnizeze Ucrainei un număr mic de avioane de luptă moderne la un moment dat în viitor.
Națiunile occidentale au mai spus nu în trecut – și apoi s-au răzgândit. Președintele Zelenski speră că așa se va întâmpla și de această dată”.
The Moscow Times notează că secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a avertizat Ucraina că furnizarea de avioane de luptă nu ar fi o „baghetă magică" în război, deși nu a exclus ideea.
Statele Unite au respins până acum orice livrări de avioane de război F-16 către Ucraina, dar alți parteneri, inclusiv Polonia, s-au arătat mai deschiși la idee.
Germania a dat recent undă verde pentru ca tancurile de luptă Leopard să fie trimise de aliați, dar în timp ce Berlinul s-a întors acum, alte națiuni care se angajaseră anterior să trimită tancuri par acum să se oprească.
Zelenski a cerut săptămâna trecută țărilor occidentale să accelereze livrările de arme – în special rachete cu rază lungă de acțiune – pentru ca forțele sale să poată respinge avansurile rusești în regiunea Donețk.
Subiectul aderării la UE, pe agendă
Le Point explică miza vizitei președintelui Zelenski la Bruxelles, după cea de la Londra :
”Președintele ucrainean vrea să obțină un sprijin larg pentru planul său de pace în zece puncte. Provocarea pentru omul care conduce Ucraina este să-i înroleze pe europeni în campania sa internațională care vizează obținerea unei susțineri maxime la ONU.
Ajutorul european, cu toate categoriile combinate, se ridică acum la 50 de miliarde de euro.
Desigur, subiectul aderării Ucrainei la UE – una destul de îndepărtată – va fi pus în discuție de cei 27”.
Politico notează că liderii celor 27 de națiuni se reunesc joi la un summit la Bruxelles, ceea ce i-ar permite lui Zelensky să se întâlnească cu toți liderii importanți într-o singură zi.
Vizita la Londra a avut loc în timp ce forțele ruse au atacat zone din estul Ucrainei cu lovituri de artilerie, în ceea ce autoritățile de la Kiev cred că reprezintă un nou impuls al forțelor Kremlinului înainte de împlinirea unui an de la începutul invaziei.