Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După șocul cutremurului, își fac loc disperarea și furia

erdogan_cutremur.jpg

Președintele Erdogan în orașul Kahramanmaras, din sudul Turciei, grav afectat de cutremur, 9 februarie 2023
Sursa imaginii: 
© AP via rfi.fr

Presa internațională continuă să acorde o atenție sporită urmărilor seismului care a lovit lunea trecută regiuni întinse din Turcia și Siria. Jurnaliștii constată că nemulțumirile se acumulează pe măsură ce operațiunile de salvare avansează lent.

Le Monde vorbește despre dificultățile majore pe care le întâmpină echipele de salvare străine trimise în Turcia :

ONG-ul israelian United Hatzalah a anunțat duminică suspendarea operațiunilor în Turcia din cauza unei „amenințări serioase" la adresa siguranței echipei sale de acolo.

Organizația și-a anunțat într-un comunicat decizia de a-și încheia misiunea și de a se întoarce în Israel cât mai curând posibil.

„Din păcate, am primit informații despre o amenințare concretă și imediată împotriva delegației israeliene și trebuie să acordăm prioritate siguranței personalului nostru", explică ONG-ul.

Armata austriacă și o asociație germană luaseră mai devreme o decizie similară. Armata austriacă și-a suspendat sâmbătă pentru câteva ore operațiunile de salvare din Turcia, invocând „situația de securitate" de acolo”, mai informează Le Monde.

"Cutremurul din Turcia și chestiunea vinovăției", iată titlul unui amplu reportaj de la fața locului pe care îl putem citi în revista germană Der Spiegel :

"După dezastrul de luni, oamenii din Turcia locuiesc în corturi, iar primarul unui oraș își conduce biroul dintr-o dubă. Sute de mii de oameni încearcă să facă față situației. Între timp, președintele Erdoğan se confruntă cu întrebări critice ca urmare a crizei.

Ce poate ajuta acum? O minune? Dumnezeu?

Poporul turc este încă în doliu. Dar întrebările pentru liderii politici ai țării devin din ce în ce mai puternice, pe zi ce trece. De ce a durat atât de mult pentru ca ajutorul să ajungă în orașe precum Antakya?

Au fost distrugerile inevitabile sau ar fi putut fi prevenite decesele dacă clădirile ar fi fost construite mai solid? A ținut Guvernul seama de avertismentele experților?

Se preconizează că alegerile vor avea loc în Turcia în trei luni. Iar Erdoğan este sub presiune mai mult ca niciodată înainte, în cei 20 de ani de când este prim-ministru și președinte.

Dezastrul și gestionarea lui de către guvern ar putea să devină problema definitorie a campaniei electorale.

Experții au criticat faptul că firmele de construcții din Turcia încalcă reglementările de ani de zile, fără nicio consecință. Ele folosesc materiale inferioare și evită oțelul mai costisitor, care ar fi asigurat clădirilor o rezistență mai bună. Terenul, susțin ei, adesea nu este testat spre a se vedea dacă este adecvat pentru construcții".

Reguli de construcție doar pe hârtie

Și El Pais notează că se face simțită furia față de eforturile de salvare extrem de lente :

Între timp, atenția s-a îndreptat către cine ar putea fi vinovat pentru că nu a pregătit mai bine oamenii din regiunea predispusă la cutremure, care include o zonă din Siria ce suferea deja de ani de zile de pe urma războiului civil.

Chiar dacă Turcia are, pe hârtie, coduri de construcție care îndeplinesc standardele actuale, acestea sunt prea rar aplicate, explicându-se astfel de ce mii de clădiri au căzut pe o parte sau s-au prăbușit asupra rezidenților.

Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat sâmbătă seara că au fost emise mandate de reținere pentru 131 de persoane suspectate că sunt responsabile pentru clădirile prăbușite.

Supraviețuitorii, dintre care mulți și-au pierdut persoane dragi, și-au îndreptat frustrarea și furia și către autorități. Echipajele de salvare au fost copleșite de pagubele larg răspândite care au afectat drumurile și aeroporturile, făcând și mai dificilă cursa contra cronometru".

În sfârșit, The Conversation amintește că ”atât comunitatea oamenilor de știință, cât și autoritățile turce se așteptau ca un cutremur să lovească la un moment dat în regiune. Nu se știa încă când va lovi un astfel de cutremur sau cât de mare va fi.

Pe baza stării actuale a cunoștințelor, nimeni nu poate prezice apariția sau magnitudinea acestuia, iar cutremurul de luni este un nefericit memento că Turcia poate fi lovită puternic și în alte părți”.

 
Revista presei internaționale din 13 februarie 2023