Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul, în anul al doilea: care sunt perspectivele pentru Ucraina și Rusia?

tanc_ucraina_rusia.jpg

Soldați ucraineni pe un tanc rusesc scos din luptă, regiunea Harkov, septembrie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Leo Correa via rfi.fr

A trecut deja un an de la declanșarea războiului, iar presa internațională analizează perspectivele anului 2023, în ce privește Ucraina dar și Rusia. În orice caz, consecințele invaziei se fac simțite deja la scară globală, sunt de părere unii comentatori.

În timp ce se discută mult despre tancurile de luptă occidentale sau sistemele de apărare antiaeriană Patriot, care ar putea influența situația de pe front, trei arme au influențat deja războiul, observă CNN.

Armele antitanc Javelin și-au dovedit eficiența când era de așteptat ca blindatele rusești să asalteze în capitala ucraineană Kiev în doar câteva zile de la declanșarea invaziei.

Sistemele de rachete HIMARS au trimis încărcăturile lor explozive mult dincolo de liniile de front, iar apoi și-au schimbat rapid poziția pentru a evita contraloviturile.

În sfârșit, drona Bayraktar TB2, de concepție turcească, a devenit unul dintre cele mai cunoscute vehicule aeriene fără pilot (UAV) din lume. Este relativ ieftină, este fabricată cu piese de serie, are o lovitură letală și își înregistrează video loviturile.

Aceste videoclipuri au arătat cum dronele lovesc blindate, piese de artilerie și linii de aprovizionare rusești.

Dar care să fie perspectivele Rusiei în acest an? BBC constată că Vladimir Putin din 2023 este un personaj foarte diferit. Plin de resentimente față de "Occidentul colectiv", el se prezintă ca liderul unei fortărețe asediate și pare să se creadă predestinat să recreeze imperiul rus într-o formă sau alta.

Dar cu ce costuri pentru Rusia?

Președintele Putin și-a câștigat cândva reputația de a aduce stabilitate în țara sa. Aceasta a dispărut pe fondul creșterii numărului de victime militare, al mobilizării și al sancțiunilor economice. Câteva sute de mii de ruși au părăsit țara de la începutul războiului, mulți dintre ei tineri, calificați și educați: un exod de creiere care va afecta și mai mult economia Rusiei.

Ca urmare a războiului, brusc, există o mulțime de grupuri armate, inclusiv companii militare private și batalioane regionale. Relațiile cu forțele armate regulate sunt departe de a fi armonioase. Conflictul dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner este un exemplu.

Instabilitatea plus armatele private, iată un cocktail periculos, conchide BBC.

Pentru Le Figaro, războiul este departe de a se fi încheiat, dar a zguduit deja profund ordinea internațională.

A scos în evidență ceea ce experții numesc "puterile mijlocii dezinhibate" - Turcia, Iran, Arabia Saudită, India, Emiratele Arabe Unite. Ele găsesc tot mai mult spațiu de acțiune.

India cumpără petrol ieftin din Rusia, Arabia Saudită convine cu Kremlinul să reducă cotele de producție de petrol, Turcia se gândește la un aflux de capital rusesc, iar Iranul vinde drone Moscovei.

În ciuda diferențelor lor politice, economice sau geopolitice, toate aceste țări sunt legate între ele de resentimentele față de Occident.

Pe toate continentele, Rusia a reușit să valorifice în beneficiul său creșterea acestui resentiment în ultimul deceniu. În Africa, a reușit chiar, precum în Mali și în Republica Centrafricană, să alunge forțele armate franceze în favoarea mercenarilor lui Wagner.

În La Repubblica, istoricul Timothy Garton Ash consideră că "singura modalitate de a ajunge la o Ucraină puternică, liberă și prosperă este ca puterile europene precum Marea Britanie, Polonia, Germania și Franța să se alăture SUA pentru a reduce decalajul dintre sfârșitul ostilităților și eventuala aderare deplină a țării la cele două instituții cheie ale Occidentului.

Numai acest angajament ar putea conferi Occidentului poziția de a încuraja în privat Ucraina să facă orice compromis dureros care ar putea fi necesar - cel puțin pentru moment – spre a pune capăt războiului în acest an cu o victorie clară a Ucrainei."(sursa: Eurotopics).

 
Revista presei internaționale din 27 februarie 2023