Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul-cadru Windsor: sfârșit al tensiunilor dintre Regatul Unit și UE?

sunak_von_der_leyen.jpg

Președinta CE, Ursula von der Leyen și premierul britanic Rishi Sunak, la Londra, 28 februarie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Rishi Sunak

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și prim-ministrul britanic Rishi Sunak au salutat un "nou capitol" în relațiile dintre UE și Regatul Unit, odată cu acordul comercial de la Windsor. La trei ani de la Brexit, proiectul vizează în special reglementarea controlului mărfurilor între Irlanda și Irlanda de Nord. Presa europeană a primit, în general, pozitiv adoptarea protocolului.

Les Echos remarcă tonul neobișnuit de conciliant al celor doi lideri, cel puțin de la Brexit încoace. Și aceasta, după ce părțile au fost la un pas de un război comercial în primăvara anului trecut.

Le Monde amintește că, ”negociat de Boris Johnson la sfârșitul anului 2019, protocolul a fost o parte crucială a tratatului Brexit, dar a fost respins de către unioniștii din Irlanda de Nord (loiali apartenenței la Regatul Unit), care l-au considerat un atac la adresa identității lor britanice, deoarece stabilea o frontieră vamală în Marea Irlandei. Acest text poluase relațiile dintre Londra și Bruxelles timp de trei ani.

Protocolul din 2019 impunea declarații vamale obligatorii pentru mărfurile care tranzitează din Regatul Unit în Irlanda de Nord, aceasta din urmă rămânând pe piața internă europeană. Scopul era de a evita apariția unei frontiere cu Republica Irlanda, care ar fi amenințat echilibrul fragil al Acordului din Vinerea Mare. Acest acord de pace a pus capăt, în 1998, unui război civil de 30 de ani în Irlanda de Nord, între unioniști și naționaliști”.

The Irish Times vede în acest protocol o cale spre stabilitate și progres:

"Brexitul înseamnă că nu se mai poate reveni la situația de dinainte ca Regatul Unit să părăsească UE. Dar UE a făcut concesii semnificative - mai mult decât se așteptau mulți - și ambele părți au prezentat acordul ca fiind un sprijin pentru pace. Acesta oferă, în sfârșit, o cale de urmat - iar cei care aleg să se opună acordului trebuie să spună care este acum alternativa".

 

Sunak și-a dovedit pragmatismul

The Guardian explică faptul că acordul merge mai departe decât se putea aștepta, oferind guvernului britanic o "frână de urgență" în ceea ce privește noile legi ale UE aplicate în Irlanda de Nord, dacă politicienii din provincie se opun acestora.

Acordul va crea o nouă bandă verde pentru comercianți, eliminând toate restricțiile comerciale dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Publicația spaniolă ABC, citată de Eurotopics, consideră că acest acord este un succes:

"Noul pact este suficient de flexibil pentru ca Rishi Sunak să salveze aparențele în fața britanicilor, chiar dacă adepții liniei dure din partidul său nu vor fi, probabil, zgârciți cu criticile. Din partea lui von der Leyen, concesiile pun capăt poziției ostile pe care UE - încurajată de Macron - a adoptat-o față de Boris Johnson. Acest lucru este important, deoarece războiul din Ucraina a deschis mai multe fronturi, cu un rezultat incert."

Iar ziarul olandez De Volkskrant este de părere că Rishi Sunak s-a dovedit un lider cu o mare doză de pragmatism:

"Pentru Sunak, confruntarea nu era abordarea corectă. Acum există un acord pe care și Johnson l-ar fi semnat imediat, chiar dacă nu i-ar fi atât atât de ușor să o recunoască."

Însă nu toată lumea se bucură. După cum scrie The Independent, fostul lider al partidului Brexit, Nigel Farage, a declarat că este "absolut rușinos" faptul că premierul Rishi Sunak i-a cerut regelui să se implice în discuțiile despre Brexit care sunt "în mod evident politice".

 
Revista presei internaționale din 1 martie 2023