Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prăbușirea SVB: care va fi impactul pentru Europa?

silicon_valley_bank_svb.jpg

Sediul SVB din Santa Clara, California, 10 martie 2023
Sursa imaginii: 
© Justin Sullivan/AFP via rfi.fr

Prăbușirea băncii americane Silicon Valley Bank (SVB) a provocat o cădere a acțiunilor băncilor europene. Care vor fi efectele pentru economia și finanțele din Europa? – se întreabă comentatorii.

"Nu intrați în panică" – este mesajul transmis de Euronews, care citează oficialii europeni din domeniul finanțelor.

Incapabilă să facă față retragerilor masive ale clienților, SVB a fost închisă vineri de autoritățile americane. Alte două bănci - Signature Bank și Silvergate Bank - au fost, de asemenea, afectate.

Financial Times avertizează că "evenimentele din California pot părea îndepărtate, dar haosul din sistemul financiar american rămâne rareori o chestiune locală".

"Trebuie să fim atenți la ce se va întâmpla în continuare", avertizează și France Info. "Această furtună va determina băncile centrale să își revizuiască politica de majorare a ratelor și ne amintește că, în timp ce înainte banii nu costau nimic, astăzi au un preț"

Le Monde remarcă faptul că "nici eforturile și miliardele de dolari desfășurate în grabă în Statele Unite, nici declarațiile liderilor politici de pe ambele maluri ale Atlanticului nu au fost suficiente pentru a calma bursele mondiale. A fost o cauză pierdută. Este dificil, în fața acestor mișcări brutale, să nu evocăm amintirea marii crize financiare din 2008, declanșată de falimentul băncii americane Lehman Brothers".

Ziarul mai amintește că "băncile din Statele Unite, și cu atât mai mult cele din Europa, trebuie să respecte un nivel ridicat de solvabilitate și de lichiditate, tocmai pentru a evita o replică a cutremurului de atunci".

Trei lecții pot fi învățate din acest șoc...

... explică ziarul italian Corriere della Sera:

"În primul rând, că o astfel de criză ar fi putut cu greu să apară în Uniunea Europeană, datorită reglementărilor mai atente la care sunt supuse băncile noastre de câțiva ani încoace.

În al doilea rând, că trebuie să facem distincția între crizele de lichiditate și insolvențe. SVB a avut o criză de lichiditate, iar crizele de lichiditate pot fi ușor de stăpânit prin intervenția băncii centrale.

În al treilea rând, că volatilitatea este caracteristică piețelor financiare. Aceasta trebuie monitorizată, dar încercarea de a eradica volatilitatea ar fi o greșeală, deoarece astfel s-ar stabili obiectivul de a alunga orice risc – iar riscul este, totuși, un aspect esențial al inovării."

Ziarul german Handelsblatt consideră că "revenirea inflației anunță sfârșitul unei ere după aproape 20 de ani de dobânzi extrem de scăzute și parțial negative pe piața de capital.

Întoarcerea ratelor mari ale dobânzilor înseamnă că riscurile sunt acum reintroduse în sistem. Acest proces este însoțit în mod necesar de fricțiuni și, în unele cazuri, de falimente. Unii îl numesc "zguduială". Un lucru este cert: adevăratul test de foc abia urmează să vină."

Iar Bloomberg observă că așa numiții "Too big too fail" sunt tot mai căutați de investitori după falimentul băncilor mici :

"Cea mai mare bancă americană, JPMorgan Chase & Co. a primit doar ea miliarde de dolari în ultimele zile, iar Bank of America Corp., Citigroup Inc. și Wells Fargo & Co. înregistrează, de asemenea, un volum mai mare de depuneri decât de obicei, potrivit unor persoane care au cunoștință de acest lucru. Reprezentanții firmelor au refuzat să comenteze situația".

 

(Pentru realizarea acestei rubrici au fost folosite ca surse portalurile Toute l'Europe și Eurotopics)

 
Revista presei internaționale din 15 martie 2023