Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


GPT-4 deschide o nouă eră pentru inteligența artificială. Dar care sunt riscurile?

chat_gpt.jpg

Inteligența artificială aduce o nouă revoluție tehnologică. Schimbările sunt comparabile cu calculatorul personal, internetul sau telefonul mobil, crede Bill Gates.
Inteligența artificială aduce o nouă revoluție tehnologică. Schimbările sunt comparabile cu calculatorul personal, internetul sau telefonul mobil, crede Bill Gates.
Sursa imaginii: 
© Nayla Al Salibi / MCD / France Medias Monde

CEO-ul companiei OpenAI care se află în spatele platformă de inteligenţă artificială ChatGPT, a anunţat lansarea lui GPT-4, o tehnologie menită să îmbunătăţească platforma. Rezultatele sunt cu adevărat impresionante iar inteligenţa artificială intră într-o nouă eră, sunt de părere comentatorii.

Bloomberg notează că au trecut doar patru luni de când compania de inteligență artificială OpenAI a lansat ChatGPT și – fără a exagera importanța sa - a schimbat lumea pentru totdeauna.

În doar 15 săptămâni, a stârnit previziuni apocaliptice pe piețele globale ale locurilor de muncă, a perturbat sistemele de educație și a atras milioane de utilizatori, de la bănci mari la dezvoltatori de aplicații.

Dar acum spunem "la revedere ChatGPT" și salut "ChatGPT-4" - un instrument și mai puternic, care cu siguranță va face valuri și mai mari în întreaga lume.

Încă o dată, creatorii s-au distrat supunându-l unei baterii de teste, în acest caz de biologie, drept, economie și literatură, informează BFMTV.

Rezultatele arată că GPT-4 se descurcă mult mai bine decât predecesorul său la drept sau chimie. De asemenea, acestea arată că nu reușește totuși să depășească rezultatele slabe ale predecesorului său la anumite teste, cum ar fi un test universitar de matematică.

Tribune de Genève arată că, spre deosebire de versiunile anterioare, noul model este dotat cu vedere: înțelege textul, dar și imaginile, grație unui alt start-up, Be My Eyes. Cu toate acestea, el generează doar text.

Poate avea ”halucinații”...

Și BBC spune că GPT-4 are "abilități de raționament mai avansate" decât ChatGPT. Cu toate acestea, la fel ca predecesorii săi, OpenAI a avertizat că GPT-4 nu este încă pe deplin fiabil și poate avea "halucinații" - un fenomen prin care IA inventează fapte sau face erori de raționament.

Dar care sunt riscurile ChatGPT-4? Este întrebarea pe care o lansează ziarul belgian L'Echo.

Acest avans rapid al inteligenței artificiale îngrijorează multe profesii intelectuale și creative, care se imaginează deja reduse la rolul de a gestiona sisteme de inteligență artificială pentru a obține cele mai bune texte și imagini.

Aceste tehnologii au, de asemenea, potențialul de a fi utilizate în scopuri nefaste.

Compania californiană a anunțat că a angajat peste 50 de experți pentru a evalua noile pericole care ar putea apărea, privind, de exemplu, securitatea cibernetică, pe lângă riscurile deja cunoscute: generarea de sfaturi periculoase, coduri informatice defectuoase, informații false etc.

Reacțiile și analizele lor ar trebui să permită îmbunătățirea calității informațiilor furnizate utilizatorilor.

Experții spun că au colectat date suplimentare pentru a se asigura că GPT-4 refuză solicitările utilizatorilor cu privire la fabricarea de substanțe chimice periculoase.

Wired titrează: "Da, ChatGPT vine peste slujba ta de la birou".

Lucrătorii cu gulere albe s-ar putea panica. Dar veștile ar putea fi mai bune decât credeți.

Rezultatele sugerează că s-ar putea să apară schimbări mari pentru cei din anumite profesii, inclusiv pentru vânzători online, profesori de istorie și sociologi, în timp ce persoanele cu ocupații mai fizice, cum ar fi zidarii, dansatorii și lucrătorii din industria textilă, s-ar putea să nu trebuiască să își facă griji.

Însă un al doilea studiu sugerează că persoanele care au locuri de muncă centrate pe limbă nu sunt neapărat destinate înlocuirii.

Experții au cerut unui număr de 444 profesioniști cu studii superioare să îndeplinească o serie de sarcini simple de birou, inclusiv să scrie comunicate de presă și rapoarte scurte, să redacteze e-mailuri și să creeze planuri de analiză. Jumătate dintre ei s-au folosit de ChatGPT.

 
Revista presei internaționale din 16 martie 2023