
Presa internaţională
Preluarea Credit Suisse de către UBS: temerile de contagiune persistă
credit_suisse_presedinte_elvetia.jpg

Se naște un nou gigant bancar, anunță revista franceză Capital :
”Prin urmare, fuziunea dintre acești giganți, care fac parte din clubul exclusivist al celor 30 de bănci prea mari pentru a da faliment, a fost anunțată la timp pentru deschiderea piețelor asiatice, în speranța de a preveni o panică generalizată...”
Dar, după cum observă El Mundo, preluarea Credit Suisse de către principalul său concurent, UBS, nu pare să fie suficientă pentru a inversa criza de încredere pe care investitorii o mențin de mai bine de o săptămână. UBS preia banca pentru puțin peste 3 miliarde de dolari, față de cele 8 miliarde de dolari cu care Credit Suisse s-a capitalizat vinerea trecută, după ce a pierdut 26% din valoare într-o săptămână.
Piața, deocamdată, nu este încă convinsă de această soluție.
Ziarul german Handelsblatt, citat de Eurotopics, se teme că fuziunea chiar va agrava problema:
"O bancă mare și puternică poate prelua bănci mici și slabe și le poate restructura sau lichida. Dar atunci când două instituții financiare puternice fuzionează, una stabilă și una fragilă, atunci - așa cum am văzut în repetate rânduri - riscul este foarte mare ca ceea ce rămâne să fie un monstru fragil".
Cele două "sunt deja prea puternice pentru o Elveție relativ mică, ceea ce îngreunează sarcina guvernului și a băncii centrale de a oferi un sprijin credibil. În acest context, o megafuziune poatre fi orice, dar nu este o idee bună", se teme ziarul german.
Și Le Monde vede cum, în Europa, persistă temerile de contagiune .
”Salvarea Credit Suisse nu este suficientă pentru a liniști temerile investitorilor, iar băncile centrale se mobilizează pentru a furniza lichidități piețelor.
Dacă anunțul preluării Credit Suisse de către UBS a fost menit să prevină o nouă cădere a piețelor mondiale, succesul operațiunii este încă departe de a fi evident”.
De peste ocean, CNBC transmite că, în ciuda declarațiilor îndrăznețe ale autorităților elvețiene și ale băncilor centrale privind o revenire la stabilitate, acordul nu pare să fi pus capăt preocupărilor legate de riscurile sistemice pentru piețele globale.
Unii analiști cred în continuare că diavolul se va afla în detalii.
"O problemă este că prețul raportat de 3,25 miliarde de dolari echivalează cu circa 4% din valoarea contabilă și aproximativ 10% din valoarea de piață a Credit Suisse la începutul anului.
Acest lucru sugerează că o parte substanțială din activele de 570 miliarde de dolari ale Credit Suisse ar putea fi fie depreciate, fie percepute ca fiind în pericol de a fi depreciate", spune un expert financiar citat e CNBC.
"Există mai multe motive de îngrijorare cu privire la sănătatea băncilor europene", consideră Financial Times :
”Credit Suisse a fost copilul problemă al băncilor europene timp de mai mulți ani, după ce a suferit mai multe scandaluri, pierderi, schimbări de management și planuri de restructurare.
Cu toate acestea, deși băncile europene se află, fără îndoială, într-o poziție mai puternică decât în criza precedentă, când mai multe dintre ele au trebuit să fie salvate de guverne, acest lucru nu înseamnă că vor fi imune la ultimele turbulențe.
Există mai multe motive de îngrijorare. Înainte de toate, Credit Suisse avea ratele de capital și de lichiditate sănătoase - ambele cu puțin sub media din zona euro anul trecut - dar acest lucru nu a salvat-o, odată ce încrederea s-a evaporat”.