
Presa internaţională
Xi Jinping și Vladimir Putin au pus bazele unui "pact anti-occidental"
xi_putin.jpg

"Putin și Xi schițează la Moscova un pact anti-occidental", titrează Courrier International.
Liderii rus și chinez s-au lăudat marți că relația lor a intrat într-o "nouă eră" împotriva Occidentului, președintele rus susținând cu prudență planul Chinei privind conflictul din Ucraina.
Și Le Monde constată că Xi și Putin și-au reafirmat "în mod teatral" alianța împotriva Occidentului :
"Din această reuniune nu a rezultat niciun progres în privința Ucrainei, dar Rusia, slăbită, pare mai mult ca niciodată în mâna aliatului său.
În lupta sa împotriva "hegemonismului american" și în dorința sa de a oferi lumii o "civilizație globală" non-occidentală, Xi Jinping are nevoie ca Rusia să fie de partea sa. O Rusie slabă, pro-chineză, care trebuie să își concentreze forțele militare pe flancul său vestic: din punctul de vedere al Beijingului, situația este ideală.
Ca și cum ar fi vrut să arate că deține toate cărțile, liderul chinez i-a invitat oficial pe liderii din Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan să participe în luna mai la Beijing la "primul summit China-Asia Centrală". Un adevărat bolovan în grădina Moscovei".
O prietenie cu limite
Revista franceză L'Express vorbește la rândul său despre "o ură comună față de Statele Unite" din partea președinților chinez și rus. Pentru ei, Statele Unite reprezintă un pericol pentru pacea mondială.
În Germania, Die Zeit vede însă și limitele prieteniei sino-ruse:
"China nu a dorit acest război, care s-ar putea chiar să se fi întors împotriva sa". Potrivit ziarului german, liderii chinezi "sunt îngroziți să vadă cum războiul barbar al domnului Putin sudează Statele Unite și aliații săi din Europa și Asia".
Pentru CNN, este îndoielnic că Rusia și China au creat cu adevărat un front unitar împotriva SUA, de care se tem atât de mult timp profesioniștii de politică externă de la Washington.
”Cu toate acestea, este clar că Statele Unite au acum o provocare serioasă în materie de politică externă. SUA se pregătesc simultan pentru ceea ce mulți experți avertizează că ar putea deveni un Război Rece cu China și duc o luptă prin procură în Ucraina. Iar China și Rusia, împreună, au mai multă capacitate de a zădărnici obiectivele americane în Ucraina și în alte părți”.
Un semnal de alarmă pentru Occident
The Moscow Times este de părere că "noua eră trâmbițată de cei doi președinți oferă puțină substanță" :
”Putin și Xi au o aversiune comună față de dominația globală percepută a SUA și acesta ar putea fi cel mai puternic interes comun dintre toate.
În timp ce Kremlinul susține că se află deja într-o confruntare directă cu NATO condusă de SUA pe teritoriul ucrainean, se crede că și Beijingul se pregătește să se confrunte cu principalul său adversar în viitor.
Rusia este unul dintre cei mai buni parteneri ai Chinei pentru această luptă viitoare”.
Și totuși, vizita lui Xi la Moscova este o lovitură majoră pentru Occident, comentează The Times:
"Odată cu cimentarea alianței lor informale la Moscova în această săptămână, China și Rusia s-au pus în opoziție clară cu modelul occidental.
Și nu există nicio garanție că "sudul global" al statelor nealiniate va lua partea Occidentului. (...)
Vizita, prima a dlui Xi de la invazie, este o provocare pentru Occident, care a încercat să-l izoleze pe dl Putin și să prezinte Rusia ca pe un stat necinstit. Nedorind să împărtășească acest statut de paria, dl Xi a avut grijă să se prezinte ca pacificator.
Dar planul său de pace în douăsprezece puncte pentru Ucraina, trâmbițat în timpul vizitei, nu a spus nimic despre o retragere a Rusiei de pe teritoriul ucrainean".