
Presa internaţională
Arme nucleare rusești în Belarus – un pas către escaladarea conflictului?
putinluka.jpg

Potrivit revistei franceze L'Express, "oficialii ruși au lansat în repetate rânduri amenințări mai mult sau mai puțin voalate privind folosirea de arme nucleare în Ucraina dacă conflictul se va intensifica semnificativ.
Financial Times, citat de Courrier International, notează că, "deși Putin a dat asigurări că Rusia nu va transfera controlul armelor către Belarus, decizia Kremlinului este una dintre cele mai semnificative de la invadarea Ucrainei, în urmă cu mai bine de un an".
BBC transmite la rândul său că ”este pentru prima dată de la mijlocul anilor 1990 încoace când Moscova va avea arme nucleare în afara țării. Belarus are o graniță lungă cu Ucraina, precum și cu Polonia, Lituania și Letonia, membre ale NATO.
Regimul belarus este un aliat ferm al Kremlinului și un susținător al invaziei din Ucraina.
Președintele Putin a declarat sâmbătă la televiziunea rusă de stat că liderul belarus Alexander Lukașenko a ridicat de mult timp problema staționării de arme nucleare tactice în Belarus...”
El Pais observă că anunțul vine la o lună de la decizia Kremlinului de a-și suspenda participarea la cel mai recent acord bilateral de control al armelor nucleare încheiat cu Washingtonul, New Start.
Acesta limitează desfășurarea armelor atomice strategice, care au un potențial și o rază de acțiune mai mari decât cele tactice.
O reacție prudentă
SUA au reacționat cu prudență la anunțul președintelui rus. O declarație a Departamentului Apărării de sâmbătă seară a subliniat că nu există niciun indiciu că Moscova intenționează să își folosească armele nucleare.
Pentru Newsweek, decizia de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus stârnește îngrijorări cu privire la potențialul de escaladare într-un conflict mai amplu, inclusiv prin utilizarea armelor nucleare.
Liderul opoziției belaruse, Svietlana Tihanovskaia, a scris pe Twitter că plasarea armelor nucleare rusești în interiorul granițelor Belarusului "încalcă Constituția țării și contrazice flagrant voința poporului belarus".
În sfârșit, Le Parisien amintește că "doctrina nucleară rusă nu prevede folosirea de arme nucleare în mod preventiv, ci doar ca răspuns la un atac împotriva Rusiei sau a aliaților săi, sau în cazul unei amenințări la adresa existenței statului.
Îngrijorările au apărut în septembrie anul trecut, când Moscova a anexat mai multe regiuni ocupate din Ucraina. Dar, de atunci, au avut loc recuceriri ucrainene în aceste regiuni - inclusiv a orașului Kherson în noiembrie anul trecut - fără niciun răspuns nuclear din partea Kremlinului".