Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de periculoasă poate fi inteligența artificială pentru omenire?

elon_musk.jpg

Viteza cu care se dezvoltă tehnologiile AI l-a pus pe gânduri chiar și pe Elon Musk...
Sursa imaginii: 
TWITTER-M&A/MUSK REUTERS - DADO RUVIC via rfi.fr

Presa internațională reacționează după avertismentele lui Elon Musk și ale unui grup de experți în tehnologie legate de riscurile pentru umanitate ale dezvoltării inteligenței artificiale (IA). Ei au cerut o pauză de șase luni pentru dezvoltarea sistemelor avansate de inteligență artificială și instituirea unor mecanisme de control.

The Telegraph vorbește despre inteligența artificială "scăpată de sub control". Printre ceilalți semnatari ai scrisorii deschise online se numără cercetători de la rivalii lui Musk, precum OpenAI, Google Deepmind și președintele organizației care gestionează "ceasul" menit să semnifice "cât de aproape suntem de a ne distruge lumea cu tehnologii periculoase create de noi înșine".

The Hill notează de asemenea că grupul a făcut apel la dezvoltatorii de inteligență artificială să colaboreze cu factorii de decizie politică pentru a accelera elaborarea de reglementări care să guverneze tehnologia. Este nevoie de "instituții bine dotate" pentru a face față perturbărilor economice și politice.

Grupul a declarat că omenirea a întrerupt anterior dezvoltarea altor tehnologii cu posibile efecte "catastrofale" asupra societății, cum ar fi clonarea umană, cercetarea privind modificarea liniei germinale și eugenia, iar acum ar trebui să facă acest lucru din nou cu IA.

The New York Times amintește că înainte ca GPT-4 să fie lansat, OpenAI a cerut cercetătorilor externi să testeze utilizările periculoase ale sistemului.

Cercetătorii au arătat că sistemul ar putea fi convins să sugereze cum să cumpere arme de foc ilegale online, să descrie modalități de a fabrica substanțe periculoase din obiecte de uz casnic și să scrie mesaje pe Facebook pentru a convinge femeile că avortul este nesigur.

De asemenea, au descoperit că sistemul a fost capabil să angajeze un om pe internet și să învingă un test Captcha, care este utilizat pe scară largă pentru a identifica roboții online.

De ani de zile, mulți cercetători în domeniul inteligenței artificiale, cadre universitare și directori din domeniul tehnologiei, inclusiv domnul Musk, s-au îngrijorat că sistemele de inteligență artificială ar putea provoca daune și mai mari. Unii fac parte dintr-o vastă comunitate online numită raționaliști sau altruiști efectivi, care cred că IA ar putea distruge în cele din urmă omenirea.

Risc existențial...

Revista Forbes afirmă la rândul său că succesul extraordinar al ChatGPT a declanșat o grabă frenetică de a lansa pe piață noi produse de inteligență artificială.

Cei mai mari jucători din domeniul tehnologiei și nenumărate startup-uri se luptă acum pentru a deține sau a revendica un spațiu pe această piață în plină dezvoltare.

Pe termen scurt, experții avertizează că sistemele de inteligență artificială riscă să exacerbeze prejudecățile și inegalitățile existente, să promoveze dezinformarea, să perturbe politica și economia și ar putea ajuta hackerii.

Pe termen lung, unii experți avertizează că IA ar putea reprezenta un risc existențial pentru umanitate și ne-ar putea extermina.

Revista franceză Science & Vie se întreabă: unde se va sfârși puterea și utilizarea Chat GPT?

Capabilă să scrie poezii, să dea examene școlare sau să piloteze roboți, IA se oferă acum să navigheze pe Internet pentru tine!

Robotul își alege răspunsurile din miliardele de pagini de pe Google și apoi îl extrage pe cel mai relevant, sau îl rezumă...

 
Revista presei internaționale din 31 martie 2023