Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Trump, o încercare pentru democrația americană

trump.png

Donald Trump în liftul de la Trump Tower, New York, 16 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
Dominick Reuter AFP via rfi.fr

Președintele Donald Trump va apărea marți în fața instanței, când se așteaptă să fie oficial pus sub acuzare . El ar fi acuzat de plata unor sume de bani pentru tăcere către o vedetă porno, înainte de alegerile din 2016. Presa internațională analizează consecințele acestui eveniment pentru viața politică americană, într-o societate deja extrem de divizată.

Bloomberg informează, citând surse apropiate cazului, că echipa de avocați a fostului președinte Donald Trump ia în considerare posibilitatea de a cere mutarea cazului său penal din Manhattan în cartierul mai conservator din New York, Staten Island, din cauza îngrijorării că nu va putea avea parte de un proces corect.

Politico este de părere că iminenta punere sub acuzare marchează doar începutul a ceea ce va fi o dezbatere uriașă în cadrul republicanilor cu privire la oportunitatea nominalizării lui Trump la alegerile prezidențiale. El se confruntă cu alte probleme juridice, dincolo de cazul plății pentru tăcere, iar fiecare controversă va testa sprijinul său în rândul aleșilor republicani, disperați să recucerească Casa Albă. În acest moment, mulți conservatori nu îi susțin oficial candidatura.

Deputatul republican de Ohio, Jim Jordan, a declarat în cadrul emisiunii "Sunday Morning Futures" de la Fox News că tocmai unii republicani ar lua în considerare posibilitatea de a se răzbuna, prin intermediul procesului, în ceea ce el consideră a fi țintirea lui Trump de către guvernul federal.

Iar Der Spiegel relatează că un fost guvernator republican tocmai își anunță candidatura împotriva lui Donald Trump :

Republicanul Asa Hutchinson vrea să devină următorul președinte al SUA. El și-a făcut publică candidatura la televiziune - criticându-l dur pe Donald Trump.

Fostul guvernator al statului Arkansas și-a anunțat candidatura într-un interviu acordat postului de televiziune ABC, difuzat duminică.

El a spus că oferă o alternativă la fostul președinte Donald Trump, despre care a afirmat că nu ar trebui să fie următorul lider al țării.

 

O retorică tot mai intensă

The Guardian observă că Trump își intensifică retorica pe măsură ce procedura legală se apropie :

"Impactul acestui lucru se resimte deja. Există semne că pericolele juridice care îl înghit acum pe Trump îl împing spre noi extreme. Trump nu a fost niciodată un politician convențional, dar marca sa populism-naționalism devine din ce în ce mai intensă și mai extremă.

Campania sa din 2024 pentru Casa Albă îmbrățișează o retorică violentă, care ar putea inflama tensiunile și ar putea pune America pe calea conflagrației. Au fost ridicate baricade în jurul tribunalului din New York".

Iar Le Monde vede în punerea sub acuzare a lui Donald Trump un nou test pentru democrația americană :

"Afacerea destul de sordidă este nimic în comparație cu alte investigații încă în curs, legate de exercitarea puterii: rolul său în asaltul împotriva Capitoliului din 6 ianuarie 2021, presiunile asupra aleșilor din Georgia pentru a tergiversa rezultatele alegerilor prezidențiale din acest stat sau păstrarea cu obstinație a unor documente clasificate după plecarea sa de la Casa Albă.

Cu foarte puține excepții, de când a fost anunțată punerea sub acuzare, oficialii republicani s-au întrecut în declarații scandaloase în care au denunțat utilizarea sistemului judiciar în scopuri partizane și au avertizat asupra diviziunilor pe care ei înșiși le stârnesc în mod constant.

Aleșii din Camera Reprezentanților, unde sunt majoritari, au făcut deja cunoscut faptul că vor să-l audieze pe procurorul din New York, un democrat, care a inițiat punerea sub acuzare, declanșând astfel un război de gherilă mortal.

Problema, este adevărat, este veche.

Politizarea sistemului judiciar, încurajată de alegerea judecătorilor și procurorilor, trage de ani de zile Statele Unite pe o pantă alunecoasă.

Eliminarea majorităților calificate în Senat, cândva necesare pentru a confirma judecătorii federali, cum ar fi cei de la Curtea Supremă, a șters una dintre ultimele garanții împotriva acestui pericol de polarizare. Rezultatul este un sistem judiciar slăbit și o democrație aflată sub o presiune din ce în ce mai mare”.

 
Revista presei internaționale din 3 aprilie 2023