Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul nervilor în Turcia. Plus: un jucător-surpriză are cheia turului doi

alegeri_turcia.jpg

Pregătirea buletinelor de vot într-o secție elctorală din Istanbul, Turcia, 14 mai 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS - DYLAN MARTINEZ via rfi.fr

Tensiune în Turcia după alegerile de ieri. Ambii candidați susțin că sunt în frunte, dar ultima numărătoare sugerează că niciunul dintre ei nu are cei 50% necesari pentru a câștiga din primul tur. Presa internațională atrage atenția asupra rolului determinant pe care îl va avea cel de-al treilea clasat în scrutinul de duminică.

”Războiul nervilor în Turcia”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Chiar și agenția de stat Anadolu îl vede acum pe Erdoğan sub pragul de 50 la sută. Astfel, o a doua rundă de alegeri în Turcia pare din ce în ce mai probabilă.

Financial Times scrie că ”Erdoğan și Kılıçdaroğlu sunt prinși într-o cursă strânsă pentru președinția Turciei” :

Într-un semn al tensiunilor ridicate, aliații lui Kılıçdaroğlu au obiectat duminică seară cu privire la datele furnizate de agenția Anadolu, susținând că acestea au exclus zonele în care opoziția a avut rezultate bune și au afirmat că AKP încetinește procesul de numărare a voturilor prin ridicarea de obiecții în bastioanele opoziției”.

Erdogan, pe marginea prăpastiei, în timp ce ambele tabere contestă votul din Turcia”, este titlul pe care îl citim în Times :

Atât viitorul politic al președintelui Erdoğan, cât și democrația turcă păreau a fi în pericol aseară, după un scrutin marcat de acuzații de manipulare a numărătorii”.

O bătălie a cifrelor a izbucnit duminică seara în Turcia în jurul primei numărători a voturilor pentru alegerile prezidențiale”, notează Le Figaro :

Deznodământul, pe 28 mai

”Turcia pare să fi decis în cele din urmă duminică să-i trimită pe Recep Tayyip Erdoğan, liderul aflat la putere de douăzeci de ani, și pe adversarul său Kemal Kiliçdaroglu, șeful unei mari coaliții, față în față pentru un al doilea tur de scrutin, niciunul dintre ei nereușind să depășească jumătate din voturi”.

Der Spiegel scrie la rândul său: ”Erdoğan se vede "cu mult în față" - dar este pregătit pentru turul doi al alegerilor” :

Azi noapte, Recep Tayyip Erdoğan a apărut în fața susținătorilor săi care îl aclamau. Și el se așteaptă la un al doilea tur de scrutin - dar s-a arătat încrezător în victorie.

Cine va prelua (sau va păstra) puterea în Turcia? La această întrebare se va răspunde, probabil, abia peste două săptămâni. Între timp, președintele turc în exercițiu Recep Tayyip Erdoğan își asumă, de asemenea, un al doilea tur de scrutin la 28 mai”.

După cum comentează The Guardian, ”rezultatul alegerilor prezidențiale ar putea avea ramificații pe scena mondială, în special în ceea ce privește războiul din Ucraina. Erdoğan a jucat un rol crucial în acordul privind cerealele care a permis Kievului să continue să își exporte recoltele prin Marea Neagră.

Cu toate acestea, Erdoğan s-a opus, de asemenea, aderării la NATO a Suediei și Finlandei, permițând mai târziu aderarea celei de a doua, în schimbul unei promisiuni de reprimare a grupurilor considerate de Ankara drept teroriste și pentru a elibera exporturile de tehnică militară."

Va decide Sinan Ogan turul al doilea?

Foto: Facebook / Sinan Ogan

BBC transmite că al treilea candidat la alegerile prezidențiale, Sinan Ogan, care a obținut aproximativ 5% din voturi, potrivit ambelor agenții de presă turcești, ar putea determina rezultatul votului:

”Dacă turul doi devine oficial, Ogan nu va fi în cursă - dar decizia sa cu privire la persoana pe care o va indica susținătorilor săi să o susțină ar putea face o mare diferență.

El spune că va lua o decizie în acest sens în câteva zile”.

Al Jazeera prevede că Erdoğan și Kiliçdaroglu vor curta sprijinul lui Sinan Ogan, din Alianța de dreapta ATA, după ce acest relativ nou venit a obținut un scor surprinzător în scrutinul de duminică :

"El a obținut suficiente voturi pentru a-i refuza unuia dintre candidați o victorie cu peste 50%, ducând probabil alegerile spre un al doilea tur de scrutin", spune un analist citat de postul de televiziune.

El a spus deja că ambii lideri vor încerca să îl curteze pe Ogan, dar Erdoğan, mai conservator, se află, probabil în avantaj”.

 
Revista presei internaționale din 15 mai 2023