Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan rămâne puternic – dar cum se explică?

erdogan.jpg

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
AP Photo/Burhan Ozbilici

Presa internațională continuă să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor din Turcia. Jurnalșiștii remarcă prestația peste așteptări a președintelui Erdogan, care părea în mare dificultate, conform sondajelor preelectorale.

”Nici răspunsul ratat al lui Erdogan la cutremurele din februarie, nici economia în declin nu par să-i fi afectat popularitatea în rândul susținătorilor săi, constată comentatorul Deutsche Welle:

Nici măcar situația economică dezastruoasă, marcată de o inflație extrem de ridicată, de un șomaj și mai mare și de un masiv exod al creierelor în rândul absolvenților de universități, nu i-a făcut rău lui Erdogan. Se pare că mulți oameni cred că actualul președinte poate schimba lucrurile și poate readuce Turcia pe un curs economic de succes”.

 ”Este puțin spus că Turcia se află într-un moment crucial al istoriei sale”, comentează Le Monde:

Cele două săptămâni dintre cele două tururi sunt periculoase pe cel puțin două planuri. În primul rând, financiar, pentru că această așteptare nu are cu ce să-i mulțumească pe investitorii scârbiți de politica de scădere a ratelor de dobândă condusă de Erdogan, ceea ce se reflectă în deprecierea continuă a lirei turcești, confirmată încă de a doua zi după primul tur.

În al doilea rând, pericolul unei supraoferte naționaliste și al violențelor este de asemenea deosebit de accentuat într-o țară tăiată în două părți aproape egale, pe poziții politice diametral opuse”, scrie ziarul francez.

Promisiunile opoziției, prea slabe?

”Erdoğan este în frunte în alegerile din Turcia - iar democrația riscă să fie perdantă”, citim în The Guardian:

”Ar fi cinic să susținem că promisiunea electorală a lui Kılıçdaroğlu de a readuce Turcia la democrație și la statul de drept, pur și simplu nu a fost suficient de atractivă și prea moale. Cu siguranță este ceea ce milioane de oameni din Turcia și-au dorit cu disperare și încă își doresc.

Este foarte dificil de spus exact de ce voturile au mers în acest fel - probabil că vom înțelege mai multe în zilele următoare, nu doar despre motivul pentru care Kılıçdaroğlu a avut o performanță mai slabă decât se aștepta, ci și despre motivul pentru care Erdoğan a reușit să aibă o performanță atât de bună, peste așteptări. Dar ceea ce este clar este că Erdoğan are acum avantajul”.

Impact global

Pentru Politico, ”alegerile prezidențiale din Turcia s-au transformat într-una dintre cele mai atent urmărite competiții politice din lume în acest an, din cauza implicațiilor masive atât pentru viitorul democrației în această țară, cât și pentru securitatea în Europa și în Orientul Mijlociu.

Înaintea votului, Erdoğan, din ce în ce mai autoritar, părea mai vulnerabil decât oricând în cei 20 de ani în care a dominat politica turcă.

Cu toate acestea, populistul islamist poate să se bazeze pe o bază conservatoare puternică și este în continuare ținut în mare stimă datorită programelor sale masive de infrastructură și de bunăstare, alături de poziționarea tot mai pregnantă a Turciei ca o forță geopolitică și industrială.

Cel mai important este faptul că puterea se bucură de o influență masivă asupra mass-media și a sistemului judiciar și a întemnițat opozanți cheie”.

Publicația poloneză Polityka, citată de Eurotopics, consideră că "viitorul Turciei nu va depinde doar de rezultatul turului al doilea tur de scrutin din 28 mai.

Cu o victorie împotriva autoritaristului și naționalistului Recep Erdoğan, opoziția ar trimite un semnal puternic lumii că astfel de politicieni pot fi înfrânți. Și că acest lucru poate fi realizat chiar și atunci când terenul de joc nu este egal și nu se poate pune problema că a fost o campanie electorală corectă. În același timp, Turcia ar deveni astfel un imens laborator social și politic pentru repararea statului după o guvernare populistă. Astăzi, încă ne bazăm pe modele teoretice în această privință".

 
Revista presei internaționale din 16 mai 2023