
Presa internaţională
Reuniunea G7: cu ochii pe Rusia, cu gândul la China
hiroshima.jpg

Potrivit estimării revistei Time, cap de afiș va fi invazia rusă în curs de desfășurare în Ucraina. Premierul japonez Fumio Kishida, care prezidează G7 în 2023, a promis să conducă un "front unit în abordarea problemei ucrainene" în timpul unei conferințe de presă cu ocazia aniversării atacului Moscovei din februarie. În timp ce războiul se poartă în Europa, "nu există "Europa" sau "Asia" atunci când vine vorba de reguli pentru pace", a declarat el.
Le Figaro se așteaptă ca ”summitul de la Hiroshima să stabilească scoaterea lanțurilor de aprovizionare cruciale de sub influența chineză. Washingtonul are deja o abordare fermă în această privință, blocând accesul Beijingului la cei mai avansați semiconductori și la echipamentele necesare fabricării lor. Washington a convins Tokyo și Haga să facă același lucru.
A fost întocmită și o listă neobișnuit de lungă de invitați din afara G7. Liderii Indiei, Braziliei și Indoneziei se numără printre participanți. În timp ce războiul din Ucraina a conferit G7 o nouă proeminență, Japonia și alte țări G7 consideră că trebuie să se facă mai mult pentru a atrage statele nealiniate care sunt reticente în a lua atitudine. Nevoia de deschidere în cadrul G7 este cu atât mai mare cu cât G20 se află în impas, cu China și Rusia opunându-se oricărei referiri la războiul din Ucraina”.
Euronews transmite că UE își arată unitatea înaintea G7 din Japonia :
”Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au prezentat luni problemele, așa cum sunt văzute de la Bruxelles.
Cei 27 negociază în prezent un al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva invaziei rusești în Ucraina. Obiectivul este de a viza țările terțe din Asia, Caucaz și Orientul Mijlociu care le permit să ocolească interdicțiile UE.
Problema Chinei va ocupa un loc important. UE face apel la statele sale membre să își "recalibreze" parteneriatul cu Beijingul. Ambii lideri UE subliniază necesitatea de a reduce riscurile, fără a rupe legăturile.
Noile sancțiuni ale UE ar putea afecta companiile chineze. Cei doi președinți recunosc, de asemenea, că doar Beijingul are mijloacele de a influența Kremlinul”.
Financial Times notează că este posibil ca președintele american Joe Biden să nu participe personal din cauza impasului privind plafonul de îndatorare al SUA, însă există numeroase motive pentru ca statele membre să se întâlnească.
Germania promovează planuri controversate de susținere a investițiilor în domeniul gazelor, în timp ce SUA doresc ca partenerii lor din țările bogate să crească presiunea economică asupra Chinei.
Și, după cum informează Euractiv, ”limbajul exact al declarației comune face încă obiectul unor negocieri și ajustări.
Acțiunea liderilor G7 cu privire la Rusia are loc în contextul în care aliații occidentali ai Ucrainei caută noi modalități de a înăspri sancțiunile deja restrictive impuse Rusiei, de la controlul exporturilor la restricțiile privind vizele și plafonarea prețului petrolului.
Unii aliați ai SUA s-au împotrivit ideii de a interzice comerțul în sens larg și de a emite apoi derogări pe categorii”.