Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kinjal contra Patriot – preludiul contraofensivei ucrainene

rachete_patriot.jpg

Sistem de rachete Patriot în timpul unui exercițiu în apropierea Aeroportului din Varșovia, Polonia, 7 februarie 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS - KACPER PEMPEL via rfi.fr

Ucraina susține că a doborât toate rachetele rusești Kinjal trase asupra teritoriului său, Rusia – că a distrus un sistem Patriot, livrat de americani. Cine are dreptate? Presa internațională analizează, oricum, calitatea și cantitatea arsenalului militar pus de către occidentali la dispoziția Kievului.

The Washington Post relatează că un sistem de apărare antiaeriană Patriot operat de Ucraina - cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană din arsenalul american - a fost avariat în ultimul atac, potrivit unui oficial american care a vorbit sub protecția anonimatului, din cauza caracterului sensibil al problemei. Amploarea pagubelor este neclară, potrivit oficialului, dar este puțin probabil ca Ucraina să fie nevoită să îl trimită în altă țară pentru reparații.

CNN transmite că Statele Unite confirmă avarierea unei instalații Patriot  și că acestea au trimis inspectori pentru a examina sistemul:

Nu este clar ce parte a fost avariată sau dacă a fost avariată de o lovitură reală de rachetă sau de căderea unor resturi. Ucrainenii au declarat că au interceptat cu succes toate cele șase rachete rusești Kinjal trase marți dimineață.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, a declarat pentru televiziunea ucraineană că sistemul Patriot, fabricat în SUA, nu a putut fi distrus de o rachetă Kinjal”.

The Guardian reia declarația Kievului potrivit căreia armatele sale au neutralizat cea mai puternică armă hipersonică a Kremlinului, doborând toate cele șase rachete Kinjal lansate asupra Kievului în timpul unui atac nocturn de amploare și "excepțional de intens". A fost pentru prima dată când Ucraina a afirmat că a lovit o întreagă salvă de Kinjal și, dacă se confirmă, ar demonstra eficacitatea apărării aeriene recent instalate de Kiev și alimentate din vest.

Potrivit BBC, Rusia neagă că rachetele sale Kinjal au fost interceptate și a declarat că una dintre ele a distrus un sistem de apărare aeriană Patriot furnizat de SUA.

Ucraina a refuzat să comenteze. BBC nu a putut verifica în mod independent afirmațiile făcute de niciuna dintre țări.

Cu toate acestea, dacă afirmațiile Ucrainei sunt adevărate, Moscova se va simți frustrată de faptul că cele mai bune arme din flota sa de rachete pot fi acum interceptate. Acest lucru se datorează în mare parte sosirii sistemelor moderne de apărare occidentale, inclusiv Patriot”, transmite BBC.

Noi livrări de armament

”Cu o nouă tranșă de arme, Ucraina are o mare parte din ceea ce îi trebuie pentru o contraofensivă”, titrează The New York Times.

”Completările aduse arsenalului ucrainean, care includ mai multe tancuri, drone și alte arme din Germania, pot semnala faptul că oficialii occidentali cred că forțele Kievului ar putea recupera porțiuni semnificative de teritoriu.

Analiștii militari cred că cel puțin o parte din ultima tranșă de arme occidentale va fi trimisă rapid pe linia frontului pentru a tăia rutele de aprovizionare ale rușilor și pentru a lovi sistemele de artilerie și centrele de comandă ale acestora.

În acest timp, Franța studiază livrarea de rachete Scalp către Ucraina, informează Le Monde.

Dar decizia de a furniza Kievului rachete ghidate aer-sol capabile să lovească ținte cu rază lungă de acțiune nu a fost luată pentru moment, a precizat Palatul Elysée.

Potrivit analiștilor militari, adăugarea acestor rachete în arsenalul ucrainean ar trebui să permită trupelor de la Kiev să pregătească următoarea contraofensivă. Lovirea unor ținte strategice situate mult în spatele liniei frontului, prin intermediul rachetelor, al dronelor sau al actelor de sabotaj, permite dezorganizarea și uzura forțelor inamice”, explică Le Monde.

 
Revista presei internaționale din 18 mai 2023