Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


F-16 pentru Ucraina? De la posibil la probabil

f16.jpg

Avioane militare F16
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Poate primi Ucraina avioane F-16, în perspectiva apropiatei contraofensive? Nimic nu este decis, dar discuțiile se amplifică, scrie presa internațională. Presiunea asupra lui Biden pentru a trimite F-16 în Ucraina crește tot mai mult, constată Politico.

”Această presiune vine pe mai multe direcții din partea guvernelor europene aliate, a legislatorilor americani din ambele partide și, cel mai vocal, a conducerii ucrainene.

Săptămâna aceasta, președintele ucrainean Volodmir Zelenski a călătorit prin Europa pentru a cere mai mult ajutor și în special avioane. În acest moment, nu pare că vreun guvern european să fi făcut o cerere oficială către SUA pentru a-și trimite avioanele de luptă în Ucraina, dar este probabil ca țările să păstreze această temă de dezbateri până mai aproape de viitorul summit al NATO de la Vilnius, din iulie”, notează Politico.

”Decizia nu a fost încă luată, dar pare să prindă contur”, crede Le Monde.

”Marți, 16 mai, Marea Britanie a promis că va lucra la formarea unei "coaliții internaționale" pentru a ajuta Kievul să le obțină, Olanda a propus deschis să le furnizeze, iar Franța să antreneze piloți...

Printre altele, avioanele F-16 pot transporta o gamă mult mai largă de arme, au sisteme de ghidare a focului mai bune, sisteme radar și de bruiaj mai eficiente și sunt atât mai rapide, cât și mai manevrabile.

O problemă este însă mulțimea de oameni necesară pentru a le întreține și opera. Pentru o aeronavă, este nevoie de cel puțin o duzină de persoane”.

Există însă argumente pentru ca Ucraina să primească, totuși, mult râvnitele avioane F16?

Revista americană Foreign Policy enumeră mai multe motive pentru care Ucraina trebuie să le primească.

”Ucraina are nevoie de avioane moderne pentru a consolida apărarea aeriană și antirachetă, pentru a salva vieți și pentru a proteja civilii. Avioanele F-16 vor funcționa ca un sistem combinat cu apărarea aeriană de la sol, permițând doborârea rachetelor rusești cu mult înainte ca acestea să ucidă pe cineva sau să distrugă o altă instalație energetică.

În al doilea rând, avioanele pot sprijini forțele terestre. Ucraina nu dispune de superioritate aeriană, dar a eliberat deja aproximativ jumătate din teritoriile ocupate doar cu o mică flotă de avioane din epoca sovietică.

În al treilea rând, avioanele moderne pot asigura securitatea coridorului de cereale din Marea Neagră. Experiența Ucrainei de a pilota F-16 în luptă directă cu Rusia va fi benefică pentru Forțele Aeriene ale SUA..

În mâinile piloților ucraineni, avioanele moderne vor servi drept un puternic factor de descurajare pentru orice încercări viitoare ale Rusiei de a redesena granițele în Europa, asigurând stabilitatea pe termen lung”, mai citim în Foreign Policy.

Iar scandalul de corupție din Ucraina ar putea încuraja visul lui Zelensky cu F-16, crede Newsweek.

”Scandalul dezvăluit în această săptămână poate că a alimentat îngrijorările legate de furnizarea de ajutor militar pentru această țară. Dar reacția autorităților ar putea totuși să contribuie la asigurarea unei asistențe occidentale mai mari, au declarat pentru Newsweek mai mulți experți.

La începutul acestei săptămâni, șeful Curții Supreme din Ucraina a fost reținut în cadrul unei anchete de mită de către autoritățile anticorupție.

Experții au declarat pentru Newsweek că transparența investigațiilor va lucra în cele din urmă în favoarea Ucrainei, devenind esențială nu doar pentru a face progrese în posibilele aderări la UE și NATO, ci și pentru a menține fluxul de ajutor militar”.

 

 
Presa Internațională 19 Mai 2023