Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii G7 denunță ”coerciția economică a Chinei”, Zelenski curtează Sudul global

g7_bun.jpg

Reuniunea G7 de la Hiroshima, cu președintele Zelenski ca invitat, 21 mai 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / G7

Ucraina și China s-au aflat în centrul preocupărilor liderilor G7, reuniți la acest sfârșit de săptămână la Hiroshima, în Japonia. Presa internațională remarcă prezența liderului Volodimir Zelenski dar și atitudinea liderilor celor mai puternice economii de pe glob în ce privește ”coerciția economică” a Chinei.

Volodymyr Zelenski "și-a făcut o intrare grandioasă" la summitul G7 din Japonia de sâmbătă, 20 mai, observă The New York Times citat de Courrier International. După o escală în Arabia Saudită, președintele ucrainean a aterizat la Hiroshima "cu un avion francez", "deși oficialii ucraineni și japonezi insistau de mai multe zile, probabil din motive de securitate, că acesta va participa doar virtual".

Potrivit ziarului german Suddeutsche Zeitung, ”vizita lui Zelenski la summitul G7 nu a fost, se pare, complet lipsită de controverse în rândul oamenilor de stat prezenți. Se spune că președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a văzut-o mai degrabă ca pe o surpriză neplăcută.

Premierul indian Narendra Modi, care, la fel ca și Lula, a fost invitat la summit în calitate de oaspete și este, de asemenea, un oponent al sancțiunilor împotriva Rusiei a fost, în schimb, încântat de Zelenski după ce a discutat cu acesta”.

El Pais remarcă faptul că Zelenski a încercat să curteze țările nealiniate la summitul G-7 :

India și Brazilia sunt de o importanță deosebită pentru Ucraina. India este importantă deoarece, din motive istorice, menține legături profunde cu Moscova, iar bunăvoința sa este un important stimulent pentru Kremlin. Guvernul Modi s-a abținut de la votul ONU privind invazia rusă și are afaceri petroliere înfloritoare cu Rusia, dar a trimis și mesaje destul de explicite împotriva agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și are un anumit interes în a se alinia cu Occidentul din cauza îngrijorării sale față de China.

Brazilia este importantă din motive diferite. Deși țara nu are poziția economică sau greutatea politică necesară pentru a influența războiul din Ucraina, Lula este un lider popular, care este admirat de alegătorii progresiști și are o rețea largă de contacte personale în întreaga lume”.

China, cu politica ei de ”coerciție economică” s-a aflat, de asemenea, în centrul preocupărilor celor 7 lideri ai celor mai puternice economii de pe glob.

G7 ia atitudine împotriva "coerciției economice" a Chinei, transmite BBC.

Și nu într-una, ci în două declarații. Liderii celor mai bogate democrații din lume au transmis clar Beijingului poziția lor în probleme care provoacă diviziuni, precum Indo-Pacific și Taiwan. Dar cea mai importantă parte a mesajului lor s-a axat pe ceea ce au numit "coerciția economică".

Este un exercițiu de echilibru dificil pentru G7. Prin intermediul comerțului, economiile lor au devenit dependente de China, dar concurența cu Beijingul a crescut și nu sunt de acord în multe chestiuni, inclusiv în ceea ce privește drepturile omului.

Acum, ei se tem că sunt ținuți ostatici.

În ultimii ani, Beijingul nu s-a temut să aplice sancțiuni comerciale țărilor care l-au nemulțumit. Printre acestea se numără Coreea de Sud, când Seulul a instalat un sistem american de apărare antirachetă, și Australia, în timpul unei perioade recente de relații reci.

Uniunea Europeană a fost deosebit de alarmată atunci când China a blocat exporturile lituaniene după ce țara baltică a permis Taiwanului să înființeze acolo o ambasadă de facto”, mai spune BBC.

G7 afirmă că politica de ”coerciție economică "va avea consecințe", vizând China, dar fără să o numească, titrează și Le Monde.

Liderii G7 doresc să consolideze lanțurile de aprovizionare pentru a evita întreruperile și să se asigure că tehnologiile cu aplicații de securitate națională sunt "controlate în mod corespunzător".

China și-a exprimat sâmbătă "puternica nemulțumire", afirmând că G7 insistă să manipuleze problemele legate de China, discreditând și atacând această țară.

 
Revista presei internaționale din 22 mai 2023