Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecii au votat cu gândul la stabilitatea economică

grecia_mitsotakis_bun.jpg

Premierul Kyriakos Mitsotakis la un miting electoral, Atena, Grecia, 19 mai 2023.
Sursa imaginii: 
© Louiza Vradi, Reuters via France24

Presa internațională comentează rezultatele alegerilor din Grecia. Partidul Noua Democrație, al premierului Kiriakos Mitsotakis, a câștigat cele mai multe locuri în viitorul parlament, fără a obține însă și majoritatea. Comentatorii consideră că grecii au votat pentru stabilitatea economică, dar atrag atenția că va fi dificilă constituirea unei majorități.

După cum amintește Le Monde, în timpul campaniei sale, acest moștenitor al unei mari familii politice a subliniat recentele succese economice ale Greciei, care au permis acesteia să iasă dintr-un deceniu de criză: o creștere de aproape 6% până în 2022, un boom al turismului și o revenire a investițiilor străine.

Mai presus de toate, Kyriakos Mitsotakis s-a prezentat ca un bastion împotriva oricărei incertitudini economice sau geopolitice. Pentru a contracara vecinul turc, care pune constant la îndoială integritatea teritorială a țării prin trimiterea de avioane și nave în apropierea insulelor sale, alegătorii "au ales o mână experimentată pentru a ține cârma", potrivit premierului.

CNN transmite că grecii s-au îndreptat spre urnele de vot având ca priorități viitorul economiei și finanțele lor personale aflate în dificultate.

Oferta Noii Democrații s-a concentrat pe redresarea economică de succes a țării de la venirea la putere în 2019, Mitsotakis prezentându-se ca mână sigură pentru a stimula în continuare creșterea economică.

Alegerile au avut loc, de asemenea, în umbra unui scandal de interceptări telefonice, în care guvernul a fost acuzat că a spionat politicieni și jurnaliști din opoziție, ceea ce a ridicat îngrijorări generale cu privire la statul de drept.

Tulburările, pe care un partid politic le-a numit "Watergate grecesc", au forțat o serie de plecări din zonele de decizie.

Dar, potențial, cea mai grea lovitură pentru guvern a venit sub forma unei coliziuni frontale de tren care a ucis 57 de persoane în februarie, mulți dintre ei studenți.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în toată Grecia, exprimându-și furia împotriva corupției și a lipsei cronice de infrastructură.

Kyriakos Mitsotakis a beneficiat, fără îndoială, de rezultatele sale economice,

notează Financial Times:

"Perspectivele economice ale țării par solide, iar investitorii vor fi liniștiți cu un nou mandat al lui Mitsotakis, întrucât traiectoria economică a Greciei pe termen scurt și mediu va continua să se îmbunătățească”.

National Public Radio consideră că Mitsotakis, un fost director bancar cu studii la Harvard, a fost creditat cu gestionarea cu succes de către Grecia a pandemiei și a două crize cu Turcia vecină, în timp ce a beneficiat de o creștere economică și crearea de locuri de muncă după încheierea crizei financiare din 2009-2018. Dar un scandal de interceptări telefonice și un dezastru feroviar i-au afectat ratingul.

Și Le Figaro  este de părere că grecii au votat în mod clar pentru stabilitate. Bilanțul economic solid al guvernului conservator pare să fi convins majoritatea alegătorilor

Dar – avertizează Deutsche Welle -  chiar dacă Noua Democrație a obținut cele mai multe mandate, lipsa unei victorii categorice înseamnă că Mitsotakis va trebui fie să caute parteneri de coaliție, fie să se îndrepte spre noi alegeri.

Având în vedere diviziunile profunde dintre partidele politice grecești, negocierile ar fi probabil spinoase.

Noile alegeri ar urma să aibă loc cu o nouă lege electorală care să acorde locuri bonus partidului câștigător, ceea ce i-ar facilita formarea unui guvern propriu.

 
Revista presei internaționale din 23 mai 2023