Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine sunt insurgenții care au atacat la Belgorod?

voluntari_rusi_pro_ucraina.jpg

Luptători din Corpul Voluntarilor Ruși (RDK), legiune care luptă alături de Ucraina împotriva regimului Putin, la punctul de frontieră Grevolon / Kozinka, regiunea Belgorod, 23 mai 2023
Sursa imaginii: 
RUSSIAN VOLUNTEER CORPS via REUTERS via rfi.fr/cn

Moscova susține că a lichidat grupurile de insurgenții înarmați care au trecut granița din Ucraina pentru a lansa atacuri în regiunea rusă Belgorod. Potrivit părții ruse, 70 de atacatori au fost uciși și se insistă că luptătorii sunt ucraineni. Presa internațională se concentrează asupra numeroaselor aspecte neclare ale acestui eveniment.

Le Monde consideră că șocul psihologic este evident de partea rusă, probabil mai mare decât cel provocat de atacul cu drone asupra Kremlinului din 3 mai. Telejurnalul de seară a consacrat mai puțin de un minut evenimentelor, dar au circulat imagini cu evacuarea satelor și, mai ales, cu cozile interminabile de mașini care încercau să părăsească regiunea Belgorod.

După cum explică Libération, Belgorod este o țintă privilegiată, în primul rând din cauza poziției sale geografice.

Apropierea Belgorodului de frontul ucrainean face din el un punct strategic pentru Rusia. Regiunea este folosită pentru antrenarea, deplasarea și plasarea trupelor rusești, pe liniile ferate de aici se transportă echipamente militare, iar depozitele sale adăpostesc stocuri mari de muniție.

Lovirea acestor stocuri și infrastructuri ar putea deci destabiliza - cel puțin pentru o vreme - organizarea și strategia rusească în conflict.

BBC citează oficiali ucraineni care spun că luptătorii sunt cetățeni ruși din Legiunea "Libertatea Rusiei" și din Corpul Voluntarilor Ruși care încearcă să creeze o "zonă de securitate" pentru ucraineni.

Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) a ieșit în evidență în martie 2023, luând parte la un raid transfrontalier în regiunea rusă Briansk, în care a declarat că au fost implicate 45 de persoane.

Legiunea Libertatea Rusiei (FRL) este o organizație foarte diferită, care luptă alături de trupele ucrainene. Aceasta folosește un steag alb-albastru-alb, considerat de o parte a opoziției ruse ca fiind steagul "Rusiei libere".

Liderul corpului de voluntari, Denis Nikitin, a declarat că, deși ambele urmăresc "răsturnarea regimului Putin", luptătorii legiunii sunt mai înclinați să se autointituleze centriști.

Și The New York Times se întreabă:

Cine sunt soldații din spatele Legiunii Rusia Liberă?

Unitatea și-a asumat responsabilitatea pentru un atac rar întâlnit pe teritoriul rusesc, iar un membru spune că acesta este doar începutul.

Motivațiile rușilor care luptă pentru Ucraina variază. În interviurile de la începutul acestui an, unii au spus că locuiau deja în Ucraina când a început războiul și au simțit nevoia de a-și apăra patria adoptivă.

Înrolarea nu este ușoară, au spus soldații ruși. După ce au completat o cerere detaliată, ei sunt supuși mai multor runde de verificări ale antecedentelor și sunt supuși unui poligraf. Neîncrederea în rândul ucrainenilor este mare. Au existat mai multe încercări din partea agenților de informații ruși de a se infiltra în Legiunea Rusia Liberă, au declarat oficialii ucraineni.

The Washington Post amintește că eșecurile anterioare în materie de securitate au atras critici vehemente din partea liniei dure rusești.

Dar detaliile incidentelor nu sunt clare.

Ministerul britanic al Apărării consideră că este "foarte probabil" ca atacurile să fi avut loc, adăugând că Rusia va folosi incidentele pentru a susține narativul Kremlinului potrivit căruia Rusia este o victimă în război.

În sfârșit, Sky News transmite că există în continuare o confuzie generalizată. Un expert în apărare, a declarat pentru rețeaua de televiziune că rămâne neclar cine a fost în spatele atacului - și cine știa despre el.

"Marea întrebare este dacă Ucraina a fost în vreun fel în spatele atacului și, dacă nu a fost în spatele acestuia, măcar dacă știa despre el", a declarat el pentru Sky News.

"Sau a fost o surpriză pentru ei la fel cum a fost pentru Kremlin?”

 
Revista presei internaționale din 24 mai 2023