
Presa internaţională
Contraofensiva de primăvară a Ucrainei se poate să fi început deja
ucraina_razboi.jpg

Ucraina are suficiente arme și mult așteptata contraofensivă va începe "în curând" – iată ce declară șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kyrylo Budanov, într-un interviu pentru Japan Broadcasting Corporation, preluat de Kyiv Independent.
Budanov a adăugat că Ucraina trebuie să "folosească toate forțele și mijloacele" pentru a alunga Rusia de pe teritoriul său și că un stoc mai mare de arme și muniții ar fi necesar pentru a continua acest efort.
Portalul Baltic News Network îl citează pe șeful StratCom din cadrul NATO, care afirmă că ofensiva Ucrainei a intrat în faza inițială.
Potrivit expertului, promisiunile din partea Occidentului de a furniza Ucrainei echipamente militare, permite concluzia că țările cred în capacitatea Ucrainei de a învinge și nu mai cred în cacealmaua nucleară a Rusiei.
Pregătirea terenului
Le Monde observă că armata ucraineană pregătește în mod activ terenul pentru operațiunile sale de recucerire.
De câteva săptămâni, loviturile asupra instalațiilor logistice rusești s-au înmulțit, în special în profunzime, adică în zonele cele mai îndepărtate de front. În fiecare zi și în fiecare noapte, depozite de combustibil și de muniții, noduri feroviare, infrastructuri de telecomunicații, posturi de comandă și locuri de cantonare a soldaților sunt vizate de obuze, rachete și drone ucrainene, în teritoriile ocupate, dar și pe teritoriul rusesc.
Potrivit analiștilor, în această logică ar trebui analizată operațiunea de infiltrare ucraineană desfășurată la 22 mai, în timpul căreia o coloană de vehicule blindate a distrus un post de frontieră în apropiere de Belgorod înainte de a pătrunde mai mulți kilometri pe teritoriul rusesc. "Procedând astfel, ucrainenii îi forțează pe ruși să aleagă unde să trimită întăriri, știind că nu pot face acest lucru peste tot", spune un expert citat de Le Monde.
Ucraina se află în "cea mai bună poziție în care a fost vreodată" înainte de contraofensiva împotriva Rusiei, spune pentru CNBC fostul ambasador al SUA în Ucraina, Bill Taylor.
El estimează că trupele ucrainene au "moralul" necesar pentru a contracara Rusia în viitoarea ofensivă.
În timp ce consilierul pe probleme de securitate națională al Ucrainei spune pentru CNN că președintele Volodimir Zelenski va decide când va lansa contraofensiva și că Rusia "o va simți".
Altfel, potrivit CNN, contraofensiva Ucrainei este învăluită în confuzie. Și chiar acesta ar putea fi planul.
Kievul a reușit până acum să își țină secrete intențiile. În schimb, Moscova și-a etalat din plin disfuncționalitatea. Acest lucru va fi vital în săptămânile următoare: Moscova pare să proceseze foarte prost și public veștile proaste.
Până acum, cele mai multe informații pe care le-am avut despre operațiunile din Ucraina au fost furnizate de către oficialii pro-ruși de ocupație și de bloggerii militari. Uneori, este posibil să fie vorba de dezinformare intenționată.
În săptămânile următoare vom vedea probabil și mai multă confuzie cu privire la ceea ce pune la cale Ucraina.
The Guardian avertizează, cu privire la contraofensivă, că așteptările sunt mari, dar obstacolele cu care se confruntă Ucraina pentru a recupera teritoriul de la Rusia rămân imense.
Trupele Kievului sunt motivate, dar mulți oameni cu experiență au murit sau au fost răniți, iar numărul de soldați este de partea Rusiei.
Ofensiva de iarnă a Moscovei a înregistrat doar progrese graduale, iar campania sa a fost afectată de incompetență și de diviziuni interne. Dar acum și-a întărit trupele cu o strategie de "apărare în profunzime", menită să minimizeze efectul oricărei breșe din partea forțelor ucrainene.
Orice s-ar întâmpla în următoarele săptămâni ar putea fi urmat de un alt impas lung și sângeros, cu mai multe episoade gen Bahmut.
Un război de uzură epuizează nu numai trupele, ci și pe cei care se luptă cu sărăcia și lipsa de energie pe frontul intern.
Teritoriile recucerite vor avea case distruse, speranțe spulberate și civili traumatizați. Ucraina are nevoie de această contraofensivă pentru a da un nou impuls atât în plan intern, cât și diplomatic, dar este probabil să fie doar o etapă în plus într-un conflict lung și dureros.