Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


S-a înșelat Occidentul cu privire la alegerile din Turcia?

alegeri_turcia.jpg

Susținători ai lui Kemal Kilicdaroglu la un miting electoral, Istanbul, Turcia, 6 mai 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS - UMIT BEKTAS via rfi.fr

Presa internațională prefațează turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia, indicându-l pe Recep Tayip Erdogan drept favorit. În același timp, comentatorii remarcă virajul către dreapta și naționalism al rivalului său.

Politico notează că Erdoğan a ieșit din primul tur cu aproximativ 2,5 milioane de voturi în plus față de rivalul său democrat-liberal, ceea ce înseamnă că Kılıçdaroğlu ar trebui să îi convingă pe aproape toți cei care au votat pentru al treilea candidat, Sinan Oğan.

Cu toate acestea, având în vedere că o parte semnificativă a sprijinului lui Kılıçdaroğlu a provenit de la baza pro-kurdă a Partidului Democrat al Poporului (HDP) din estul țării, el trebuie să meargă pe o linie fină între a câștiga votanții de dreapta nehotărâți și a-și înstrăina alegătorii kurzi.

Erdoğan i-a mulțumit lui Oğan pentru sprijinul său și a declarat că nu a existat nicio negociere între cei doi.

BBC vede la rândul său un avantaj de partea lui Erdogan:

”Deși cei 64 de milioane de alegători din Turcia sunt profund polarizați, liderul are un avantaj intrinsec față de rivalul său.

Aliații dlui Erdogan controlează majoritatea mass-mediei, în așa măsură încât televiziunea de stat i-a acordat președintelui 32 de ore și 42 de minute de emisie, iar contracandidatului său doar 32 de minute, în plină campanie în aprilie.

Observatorii OSCE au declarat că în Turcia au existat condiții de concurență inegală și o acoperire tendențioasă a votului, chiar dacă alegătorii au avut alternative politice reale”.

Le Figaro remarcă faptul că între cele două tururi, Kemal Kiliçdaroglu mizează pe cartea naționalistă, pe care nu prea o juca înainte de primul tur.

Tabăra sa ne amintește în fiecare zi că Recep Tayyip Erdogan a negociat într-adevăr cu PKK în trecut. El promite, de asemenea, să-i trimită acasă pe refugiații sirieni, comparându-i cu "mașini de comis crime".

Prin acest discurs, el încearcă să mobilizeze electoratul lui Sinan Ogan, chiar dacă stânga socialistă îl acuză că se îndreaptă spre dreapta.

Midle East Eye se întreabă de ce Occidentul a greșit atât de mult cu privire la alegerile din Turcia:

A dispărut acel Gandhi turc, care își filma mesajele de campanie din bucătăria sa. A dispărut negociatorul favorabil incluziunii, care căuta consensul și care urma să conducă Turcia într-o eră post-autoritară. Au dispărut emoticoanele cu inimioare.

A intrat în scenă un naționalist ieftin, care încearcă să-și croiască drumul spre putere pe spinarea celor mai vulnerabili din țara sa: cei 3,6 milioane de refugiați sirieni din Turcia. Și nu doar ei, ci și "încă 10 milioane de refugiați" pe care Erdogan îi va aduce în țară dacă va fi reales.

Într-un moment în care există un imens sentiment anti-sirian care străbate țara și după trauma cutremurului masiv care a devastat sudul Turciei, sarcina principală a oricărui viitor președinte - cu atât mai mult a unuia care se mândrește cu orientări liberale - este de a atenua retorica, nu de a o intensifica.

Pe de altă parte, dacă cineva a transformat Turcia în țara care este astăzi - cu infrastructură modernă, spitale și universități înfloritoare - acela este Erdogan. El domină opoziția în primul rând pentru că este considerat alegerea patrioților.

Dar dacă cineva este responsabil pentru eșecurile sistemului prezidențial pe care l-a construit - eșecurile unei economii care nu poate stabili instituții independente de bază, cum ar fi o bancă centrală credibilă - aceasta este, de asemenea, moștenirea lui Erdogan.

Erdogan și alianța sa au capturat deja Parlamentul, oferindu-i autoritate morală pentru cel de-al doilea tur. Turcilor nu le place coabitarea.

Acest lucru lasă calea liberă pentru un al treilea mandat de președinte”.

 
Revista presei internaționale din 26 mai 2023