Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan câștigă o cursă inegală

erdogan_badaran.jpg

Președintele Erdogan se adresează mulțimii din fața Palatului prezidențial, după turul II al alegerilor prezidențiale, Ankara, 29 mai 2023
Sursa imaginii: 
UMIT BEKTAS / REUTERS

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a revendicat victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia. Presa internațională amintește condițiile nedrepte în care s-au desfășurat alegerile și atrage atenția asupra provocărilor ce stau în fața Turciei.

”Erdogan revendică victoria, în timp ce rivalul său denunță alegerile nedrepte”, transmite BBC:

”Erdogan a demonstrat încă o dată că nu este ușor de pariat împotriva lui; cu toate acestea, opoziția spune că nu a fost o cursă egală, încă de la început.

Potrivit criticilor din opoziție, Erdogan, președinte și cel mai puternic om din țară de zeci de ani, a avut la îndemână tot aparatul de stat. De fapt, el a fost într-o poziție mult mai bună pentru a-l învinge pe rivalul Kemal Kilicdaroglu, deoarece condițiile nu au fost egale”.

”De data aceasta nu au existat surprize: președintele Recep Tayyip Erdogan a fost confirmat în funcție pentru încă cinci ani”, titrează și Frankfurter Allgemenie Zeitung:

”Nici inflația ridicată și nici cutremurul devastator nu au împiedicat electoratul său loial să îi acorde din nou încrederea după douăzeci de ani la putere.

Chiar înainte ca autoritățile electorale să anunțe oficial rezultatele finale, Erdogan s-a declarat învingător la Istanbul. Opoziția nu l-a contrazis.

Erdogan a folosit toate pârghiile pe care i le-a oferit aparatul de stat. Mass-media controlată de el l-a ignorat aproape complet pe contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu.

În cele din urmă, Kilicdaroglu nu a reușit să recupereze avansul lui Erdogan în primul tur. Într-un ultim act disperat, Kilicdaroglu și-a întors campania la 180 de grade în ultimele zile. El a încercat să puncteze cu sloganuri împotriva refugiaților. Anterior, el se concentrase de săptămâni întregi pe mesaje pozitive și incluzive. Această răsturnare nu l-a ajutat”.

Le Monde informează că Emmanuel Macron l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan și a vorbit despre "provocările imense care ne așteaptă".

"Revenirea păcii în Europa, viitorul Alianței noastre euro-atlantice, Marea Mediterană.... Cu președintele Erdogan, pe care îl felicit pentru realegerea sa, vom continua să mergem înainte".

Într-un discurs rostit la sediul partidului său, CHP, opozantul lui Recep Tayyip Erdogan s-a declarat "întristat de dificultățile care stau în fața Turciei”, mai scrie Le Monde.

Erodarea democrației va continua

Reuters amintește că ”alegerile au fost considerate ca fiind cele mai importante pentru Turcia, opoziția crezând că are șanse mari de a-l înlătura pe Erdogan, după ce popularitatea acestuia a fost afectată de criza costului vieții.

În schimb, victoria îi va consolida imaginea de invincibilitate, după ce a redesenat deja politica internă, economică, externă și de securitate”.

Odată cu victoria în alegeri, Erdoğan nu va face decât să continue să erodeze instituțiile democratice ale Turciei și să înăbușe disidența politică”, notează revista americană Time, citând un expert în politica turcă.

Foto: Facebook / Time

Zeci de mii de persoane - politicieni, jurnaliști și academicieni se află în închisori, pe baza unor acuzații fabricate. Erdogan îi poate trimite și pe alții, nu va fi dificil pentru el".

Euronews avertizează însă că președintele turc se va confrunta cu multe provocări în următorii cinci ani de guvernare:

”Economia este cuprinsă de turbulențe și se pare că există diviziuni puternice în cadrul partidului său, AKP, în ceea ce privește viitoarele direcții politice.

Mai mult decât o prioritate, inflația foarte ridicată va fi o urgență. Potrivit Institutului turc de statistică, inflația anuală a fost de 43,68% în aprilie.

Criza costului vieții a afectat gospodăriile, mai mult de două treimi dintre locuitorii Turciei luptându-se pentru a-și plăti mâncarea și pentru a-și acoperi chiria...”

 
Revista presei internaționale din 29 mai 2023