Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Twitter s-a retras din codul UE anti-dezinformare. Urmează interdicția?

twitter_musk.jpg

Sursa imaginii: 
© SAMUEL CORUM / AFP via France24

Twitter s-a retras din acordul european pentru combaterea dezinformării, un cod de bune practici al UE cu 38 de semnatari, inclusiv mari companii de tehnologie precum Google, Meta, TikTok și altele. Presa europeană analizează consecințele, în timp ce unii oficiali amenință chiar cu blocarea platformei.

Quartz notează că mai multe mari platforme și-au prezentat primele rapoarte de progres în februarie, detaliind pașii făcuți pentru a pune în aplicare mai multe angajamente și măsuri prevăzute în cadrul codului, inclusiv campaniile de dezinformare legate de războiul din Ucraina și de pandemia Covid-19.

Cu toate acestea, Twitter, într-un efort aparent lipsit de entuziasm, a întocmit un raport de doar 80 de pagini. În schimb, rapoartele TikTok, Meta, Google și Microsoft au variat de la 150 la peste 200 de pagini. Această abordare a Twitter, în calitate de semnatar al Codului, nu a fost bine primită de autoritățile UE.

Euronews o citează pe  Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, care a criticat ultima decizie a Twitter de a părăsi codul anti-dezinformare al UE, considerând-o "iresponsabilă", într-un moment în care dezinformarea rusă este extrem de periculoasă.

"By, by, pasăre", a scris Jourova sâmbătă pe Twitter, subliniind că platforma ”a ales o cale dificilă pentru a se conforma legilor noastre digitale”.

Un ”far” al libertății de exprimare?

Potrivit Euronews, de când Elon Musk a preluat compania anul trecut, mulți l-au acuzat că amplifică dezinformarea, mai ales că promisiunea miliardarului de a transforma Twitter într-un far al libertății de exprimare a fost urmată de restabilirea conturilor suspendate sau interzise anterior, precum cele ale lui Donald Trump și Andrew Tate.

Multe dintre conturile pe care le-a restabilit fuseseră suspendate sau interzise pentru că răspândiseră dezinformări, teorii ale conspirației sau discursuri ale urii.

BBC amintește că luna trecută a descoperit sute de conturi de propagandă de stat rusești și chinezești care prosperau pe Twitter.

Cu toate acestea, șeful Twitter, Elon Musk, susține că acum există "mai puține dezinformări, nu mai multe", de când a preluat el conducerea companiei.

Pe lângă codul voluntar, UE a introdus și o lege privind serviciile digitale, care obligă firmele să facă mai mult pentru a combate conținutul online ilegal.

Începând cu 25 august, platformele cu mai mult de 45 de milioane de utilizatori activi lunar în UE, printre care se numără și Twitter, vor trebui să respecte normele prevăzute de acest cod.

Conform legii, Twitter va trebui să dispună de un mecanism prin care utilizatorii să semnaleze conținutul ilegal, să acționeze "rapid" în urma notificărilor și să ia măsuri pentru a combate răspândirea dezinformării.

BBC mai transmite că vineri, un oficial al Comisiei Europene, citat de AFP, a avertizat că  "dacă Elon Musk nu ia în serios codul, atunci este mai bine să plece".

Twitter "va fi interzis" în Uniunea Europeană dacă va încălca regulile acesteia, a declarat luni ministrul francez al comerțului digital, Jean-Noël Barrot, potrivit Le Figaro și Franceinfo.

Declarația vine după ce sâmbătă, comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, a precizat că rețeaua socială rămâne obligată din punct de vedere juridic să respecte normele europene.

Și revista franceză Capital preia o declarație a lui Thierry Breton, cu privire la Twitter, potrivit căreia "Poți fugi, dar nu te poți ascunde. Dincolo de angajamentele voluntare, lupta împotriva dezinformării va fi o obligație legală începând cu 25 august. Echipele noastre vor fi pregătite să aplice legea!.

Capital adaugă faptul că, de când a cumpărat rețeaua socială, în urmă cu șase luni, miliardarul Elon Musk a relaxat moderarea conținuturilor problematice și pare să fi amplificat vocea unor propagatori notorii de dezinformare.

 
Revista presei internaționale din 30 mai 2023