
Presa internaţională
Atacul cu drone de la Moscova: războiul ajunge tot mai adânc în Rusia
drone_kremlin.jpeg

Războiul vine la Moscova, transmite CNN. Dronele au lovit clădiri din oraș într-un atac rar asupra capitalei ruse, în timp ce Kievul se confrunta cu o nouă noapte de bombardamente.
În timp ce incidentele din Moscova sunt rare, locuitorii din Kiev s-au confruntat cu 17 lovituri aeriene în această lună. Cel puțin trei clădiri rezidențiale din Moscova au fost avariate marți de drone, a raportat agenția de știri de stat rusă RIA Novosti, citând serviciile de urgență și locuitorii.
Și NBC News constată că războiul s-a insinuat mai adânc în Rusia în ultimele luni, cu atacuri cu drone asupra unor ținte strategice și cu raidul de săptămâna trecută din regiunea Belgorod, în apropiere de graniță, care a fost revendicat de milițiile anti-Putin.
Ucraina a negat frecvent responsabilitatea pentru valul tot mai mare de atacuri din interiorul Rusiei.
The Moscow Times informează, în context, că guvernatorul regiunii ruse Belgorod, de la granița cu Ucraina, a declarat, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune controlat de stat Rossiya 24, că Rusia se află într-o "stare de război de facto" și a cerut anexarea teritoriului ucrainean adiacent.
Comentariile au fost o recunoaștere rară a amplorii luptelor din Ucraina și a modului în care acestea s-au extins în Rusia - în general, înalții oficiali preferă sintagma "operațiune militară specială" în locul cuvântului "război".
Politico amintește că de săptămâni întregi, oficialii ucraineni au lăsat să se înțeleagă că forțele lor se pregătesc pentru o contraofensivă iminentă spre a recuceri teritoriile ocupate în estul țării. Forțele armate ale Kievului ar fi desfășurat "operațiuni de modelare" menite să lovească logistica Moscovei și să submineze eforturile acesteia de a purta un război.
Ciudata arhitectură a dronelor folosite
Invitat al postului francez de televiziune LCI, Xavier Tytelman, expert în aeronautică și editor al revistei specializate Air et Cosmos, s-a referit la arhitectura specială a dronelor, constând dintr-o mică aripă în partea din față și aripi în spate, spre deosebire de alte aparate de zbor, ceea ce dă impresia că drona se deplasează cu spatele. "Este destul de neobișnuit", recunoaște expertul, subliniind totodată că nu este nici "total inovator". Drona israeliană Harop are aceeași arhitectură.
Nici distanța parcursă de drone nu îl surprinde pe expert. "Mai mult de 1.000 de kilometri este ceva destul de obișnuit pentru această categorie de drone”. Postul TV francez reamintește că ucrainenii au folosit deja drone civile chinezești numite Mugin-5, care au o autonomie de șapte ore de zbor la 180 km/h.
L’Espress constată că Moscova și regiunea sa, situată la peste 500 km de frontiera ucraineană, a fost rareori ținta unor atacuri cu drone de la începutul conflictului, chiar dacă acest tip de atac s-a înmulțit în alte părți ale Rusiei. La începutul lunii mai, două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului într-un atac atribuit Ucrainei.
Iar The Guardian scrie că mai mulți oficiali și politicieni importanți din Rusia au atacat Ministerul Apărării pentru că a permis dronelor să pătrundă în spațiul aerian al Moscovei. Printre aceștia s-au numărat propagandiști de război proeminenți care au cerut lovituri mai agresive și o mobilizare mai amplă pentru războiul din Ucraina.
"Pentru a opri bombardamentele asupra Moscovei, este necesar să ocupăm Kievul. Trebuie să mobilizăm toate forțele și mijloacele", a declarat Petr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, potrivit publicației britanice.