
Presa internaţională
Un nou avertisment al experților: inteligența artificială ne-ar putea duce la dispariție
robot.jpg

BBC notează că ”autorii declarației sunt Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, producătorul ChatGPT, Demis Hassabis, directorul executiv al Google DeepMind și Dario Amodei de la Anthropic.
Ei sugerează o serie de posibile scenarii de dezastru:
Inteligența artificială ar putea fi transformată în armă - de exemplu, instrumentele de descoperire a medicamentelor ar putea fi folosite pentru a construi arme chimice.
Dezinformarea generată de IA ar putea destabiliza societatea și "submina procesul decizional colectiv".
Puterea inteligenței artificiale ar putea deveni din ce în ce mai concentrată în tot mai puține mâini, permițând "regimurilor să impună valori înguste prin supraveghere omniprezentă și cenzură opresivă".
CNN transmite la rândul său că Dan Hendrycks, directorul Centrului pentru Siguranța IA a comparat declarația cu avertismentele oamenilor de știință din domeniul atomic "care emit avertismente cu privire la înseși tehnologiile pe care le-au creat".
UE încearcă o reglementare
Uniunea Europeană încearcă să reglementeze utilizarea IA dar în aceste condiții, șeful ChatGPT nu a exclus să își înceteze activitatea în Europa, scrie publicația L’Usine Digitale.
Aceasta, în caz că viitoarele reglementări privind inteligența artificială vor fi prea restrictive. Sam Altman insistă că nu se opune normelor privind IA. Dar el explică faptul că aceste reguli ar trebui să se aplice doar următoarelor modele, cele care prezintă un adevărat "risc existențial".
Deputații europeni au ajuns recent la un acord. Aceștia propun în special o măsură care obligă serviciile de inteligență artificială să declare dacă au fost folosite texte, imagini sau muzică protejate de drepturi de autor. Acest lucru ar trebui să permită titularilor de drepturi să acționeze în justiție pentru a încerca să obțină plata pentru ceea ce a fost folosit fără consimțământul lor.
The Conversation vorbește însă și despre beneficiile noilor tehnologii. De exemplu, pentru tranzacțiile financiare:
”Creierul uman este lent, imprecis și uituc. Este incapabil de aritmetica rapidă, de mare precizie, pentru analiza volumelor uriașe de date. Calculatoarele sunt de milioane de ori mai rapide, cu o memorie practic infailibilă, o atenție perfectă și o capacitate nelimitată de a analiza volume mari de date în fracțiuni de milisecunde.
De exemplu, algoritmii pot detecta când o anumită acțiune este subevaluată sau supraevaluată și pot executa tranzacții pentru a profita de aceste discrepanțe. În acest fel, acest tip de tranzacționare poate contribui la corectarea ineficiențelor pieței și poate garanta că activele sunt evaluate mai corect”.
BMW experimentează cu inteligența artificială pentru a proiecta mașini, aflăm din publicația de specialitate Motor 1.
IA poate fi folosită pentru mult mai mult decât pentru conversații, iar BMW recunoaște că a început experimentele cu proiectarea automobilelor. Șeful departamentului de design al firmei a declarat recent, într-un interviu, că AI a fost deja folosită în diverse sarcini de design.