Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A început Ucraina contraofensiva?

ucraina_artilerie.jpg

Sursa imaginii: 
© France Médias Monde Infographics via France24

Presa internațională comentează intens informațiile parțiale apărute în ultimele zile. Moscova vorbește despre atacuri ucrainene pe o scară largă, dar Kievul menține discreția.

A început contraofensiva ucraineană în războiul său cu Rusia? - întreabă The Guardian:

Creșterea activității militare de-a lungul liniei frontului sugerează că această "campanie militară de primăvară-vară" a intrat într-o nouă fază.

De săptămâni întregi, armata ucraineană desfășoară operațiuni tactice în jurul unei vaste linii de front de 600 de mile, care se întinde din sud până în nord-est.

Scopul este de a anihila potențialul militar al Rusiei. Unitățile ucrainene au folosit drone de atac pentru a distruge tancurile și pozițiile inamice în misiuni nocturne. Au existat lovituri cu rază de acțiune mai lungă împotriva depozitelor de arme și a depozitelor de combustibil”.

El Pais titrează: ”Ucraina trece la atac și dă semne că va lansa o contraofensivă”

Potrivit ziarului spaniol, ”Kievul impune tăcerea, în timp ce Moscova și surse militare rusești confirmă multiple atacuri pe frontul de est.

Moscova susține că până și șeful său de stat major, Valeri Gherasimov, a călătorit în zonă pentru a monitoriza situația. La Kiev, ordinul este să nu fie comunicat niciun detaliu despre acțiunile armatei sale”.

”Ucraina, la fel de enigmatică...”

Le Figaro remarcă faptul că bombardamentele s-au intensificat în Belgorod, o regiune rusă de la granița cu Ucraina.

Guvernatorul regiunii le-a cerut locuitorilor să evacueze zonele care au fost supuse bombardamentelor, care s-au intensificat în ultimele zile.

National Public Radio transmite că ”rapoartele privind luptele grele din Ucraina au alimentat speculațiile cu privire la faptul că acestea ar putea face parte dintr-o contraofensivă ucraineană anticipată, dar nu există nicio confirmare din partea Kievului. Rusia a declarat că a zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră și a ucis sute de soldați în regiunea Donețk din estul Ucrainei, deși Ucraina a respins afirmațiile”.

Le Monde atenționează că ”o contraofensivă reușită poate dura zile, săptămâni sau chiar luni înainte ca rezultatele sale să se facă simțite. În această perioadă, sursele rusești pot pretinde că au învins. În mod eronat”.

Iar Politico amintește că ”Ucraina a fost la fel de enigmatică și în toamna anului trecut, când a lansat o contraofensivă majoră surpriză la Harkov, după ce a lăsat să se înțeleagă că își va concentra eforturile asupra orașului Herson.

Deocamdată, Kievul își continuă operațiunile defensive, inclusiv mai multe contraatacuri, unele dintre ele reușite, potrivit lui Ihor Solovey, șeful Centrului de stat ucrainean pentru comunicare strategică.

Solovey a susținut că afirmațiile Moscovei privind respingerea ucrainenilor din Donețk au fost concepute pentru a distrage atenția de la eforturile sale prelungite de a cuceri Bakhmut, pe care forțele rusești susțin că l-au cucerit după luni de lupte grele - ceea ce Kievul neagă”.

 
Revista presei internaționale din 6 iunie 2023