Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barajul Kakhovka: de ce este strategic, pentru ucraineni și pentru ruși

2023-06-06t154258z_2106104583_rc2rd1aqfb8l_rtrmadp_3_ukraine-crisis-blast-dam.jpg

Casa de Cultură de pe o stradă inundată din Nova Kakhovka după ce barajul din apropiere a fost rupt în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina, în regiunea Kherson, Ucraina
Sursa imaginii: 
Alexey Konovalov / TASS / via REUTERS

Presa internațională comentează efectele distrugerii barajului Kakhovka. Sunt evaluate consecințele asupra contraofensivei ucrainene dar și riscurile pentru mediu. Comentatorii atrag atenția și asupra unor greșeli pe care Ucraina le-ar putea face în acest context complicat.

Potrivit BBC, ”încă nu este clar ce a cauzat breșa din baraj, dar armata ucraineană a acuzat Rusia că l-a aruncat în aer în mod deliberat. Acest lucru pare plauzibil, deoarece Moscova s-ar fi temut că forțele ucrainene ar putea folosi drumul peste baraj pentru a duce trupe peste râu în teritoriul controlat de Rusia, ca parte a unei contraofensive”.

Iar Euronews transmite că distrugerea barajului ar putea agrava problema energetică actuală a Ucrainei, precum și perturba sistemul de irigații din Crimeea.

Ucraina a avertizat în legătură cu un "impact negativ" asupra mediului după ce o cantitate mare de petrol de la barajul hidroelectric Kakhovka s-a vărsat în râul Nipru, notează Deutsche Welle.

"150 de tone de ulei de motor au ajuns în râul Nipru din cauza exploziei", a declarat consilierul prezidențial pentru comunicare Daria Zarivna pe rețelele de socializare.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a adăugat că există "un risc de scurgeri suplimentare de peste 300 de tone".

Barajul de la Kakhovka este vital pentru Ucraina și pentru Rusia”, concluzionează Le Figaro.

Rușii au înțeles rapid acest lucru și au pus stăpânire pe el în primele ore ale "operațiunii militare speciale". În august, când Ucraina își pregătea contraofensivele în nord-est și sud, bombardamente atribuite forțelor Kievului au avariat instalațiile, și mai multe turbine au trebuit să fie oprite. În octombrie, în plină ofensivă de amploare în sud, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a minat barajul și că "pregătește în mod conștient terenul pentru o catastrofă de proporții". Dar ucrainenii își puteau vedea clar viitoarea contraofensivă îngreunată de acest eveniment. În viitorul imediat, ei vor trebui, de asemenea, să se confrunte cu o serie de consecințe negative”, scrie ziarul francez.

 

Într-o privire mai largă asupra ofensivei, ziarul belgian De Standaard, preluat de Eurotopics, consideră că Rusia nu poate fi înfrântă decât pe plan militar

 "Contrar așteptărilor, economia rusă nu s-a prăbușit. De fapt, aceasta crește ușor - în timp ce cea a Germaniei este în scădere. Nici măcar contraofensiva diplomatică nu a îngenuncheat Rusia. Din moment ce sancțiunile și diplomația au eșuat, doar armele pot forța agresorul să negocieze. Acestea sunt mizele mari ale contraofensivei ucrainene: să găsească punctul slab undeva de-a lungul frontului de 900 de kilometri și să forțeze o breșă militară al cărei preț se va dovedi a fi prea mare pentru Rusia", consideră ziarul belgian.

 

În sfârșit, Ucraina nu trebuie să dea prea multe motive Rusiei pentru a-și justifica acțiunile, recomandă Frankfurter Allgemeine Zeitung:

" De mai bine de un an, ucraineni sunt uciși de ruși, copii răpiți, orașe distruse fără milă. Dar tocmai de aceea este atât de important ca Ucraina să nu dea niciodată cea mai mică impresie că ar putea încălca ea însăși legea. În caz contrar, va oferi Rusiei exact ceea ce caută de luni de zile: o justificare aparentă pentru teroarea sa. Războiul este murdar. În plus, Ucraina s-ar slăbi singură. Nu toate statele  o sprijină pentru că așa vor cu adevărat. Ucraina nu ar trebui să le ofere o scuză pentru a-și retrage sprijinul". (Sursa: Eurotopics).
 
Revista presei internaționale din 7 iunie 2023