Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Contraofensiva ucraineană și atacurile asupra infrastructurii

strazi_sunt_inundate_in_herson_ucraina_7_iunie_2023_dupa_ce_a_fost_distrus_partial_un_baraj_din_apropiere_barajul_kakhovka_sudul_ucrainei.

Strazi sunt inundate în Herson, Ucraina, 7 iunie 2023 dupa ce a fost distrus partial un baraj din apropiere, barajul Kakhovka, sudul Ucrainei.
Strazi sunt inundate în Herson, Ucraina, 7 iunie 2023 dupa ce a fost distrus partial un baraj din apropiere, barajul Kakhovka, sudul Ucrainei.
Sursa imaginii: 
AP Photo/LIBKOS

De la dezastru ecologic la frânarea temporară a contraofensivei ucrainene – acestea ar fi consecințele aruncării în aer a barajului de la Kakhovka, potrivit presei internaționale. Jurnaliștii privesc însă cu atenție și asupra exploziei conductei de amoniac Togliatti-Odesa, cea mai lungă din lume.

Distrugerea barajului creează cel mai grav dezastru ecologic din Ucraina de la Cernobîl încoace, titrează Politico.

Sunt amenințați zeci de mii de oameni, de asemenea, rețeaua energetică a țării și mediul înconjurător. Gama de efecte este vastă . Acum știm că, potențial, 600 sau poate chiar 800 de tone de petrol au fost eliberate în apă și această scurgere de petrol va ajunge în râul Dnipro și în Marea Neagră.

Le Figaro observă că sabotajul bulversează calendarul contraofensivei ucrainene.

”Distrugerea barajului de la Kakhovka i-a luat prin surprindere pe comandanții occidentali și a perturbat perspectivele chiar în momentul în care Kievul se pregătea să preia inițiativa.

Pe termen scurt, armata ucraineană pare să aibă mai mult de pierdut din distrugerea barajului: inundarea malurilor din aval va obliga populația să se evacueze până la Herson.

Forțele ucrainene s-au temut de distrugerea infrastructurii încă de la recucerirea orașului. Este posibil ca acestea să fi anticipat și să aibă planuri de urgență.

Dar aceste manevre vor mobiliza autoritățile și, potențial, resurse care ar fi putut fi folosite în altă parte.

Pe de altă parte, remodelarea terenului după sabotaj ar putea duce, de asemenea, la o secare a albiei râului în amonte, ceea ce ar oferi noi posibilități de trecere. Una dintre consecințe ar fi tocmai creșterea opțiunilor ucrainene, ar fi un fel de roata se întoarce”, mai scrie ziarul francez citând un analist militar.

Pentru The Times, "regimul lui Vladimir Putin a vizat în mod deliberat vieți și infrastructuri civile în războiul său de agresiune. Deși informațiile fiabile sunt încă puține, ar fi în concordanță cu această strategie ca Rusia să arunce în aer barajul, fără să țină cont de pericolul pentru viețile civile . Evenimentele oferă un fundal care dă de gândit pentru un caz care a început la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, în care Ucraina acuză Rusia că este un stat terorist."

Îngrijorări și cu rivire la sabotarea conductei de amoniac Togliatti-Odesa

Potrivit The Moscow Times, Moscova a acuzat miercuri un grup de "sabotaj" ucrainean pentru aruncarea în aer a conductei Togliatti-Odesa. Rusia o folosea pentru a exporta amoniac înainte de începerea ofensivei sale de 15 luni.

Imagini postate pe rețelele de socializare au arătat fum alb ieșind din conductă. Este cea mai lungă conductă de amoniac din lume și se întinde pe aproximativ 2.500 de kilometri.

Daily Mail scrie că amoniacul este un ingredient-cheie în îngrășămintele pe bază de nitrați iar Rusia este unul dintre principalii producători mondiali. Amoniacul este, de asemenea, foarte toxic și poate provoca iritații grave ale plămânilor, gâtului, nasului și ochilor.

Bombardarea conductei ar putea fi un punct de ruptură în ceea ce privește inițiativa pentru cereale la Marea Neagră - un pact negociat de Națiunile Unite și Turcia pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare mondiale agravată de invazia lui Putin în Ucraina.

 

De partea sa, Kyiv Independent informează că este pentru a doua oară în două zile, când armata rusă a tras asupra unei conducte de amoniac în districtul Kupiansk din regiunea Harkov.

Deocamdată, prezența amoniacului nu a fost înregistrată în aer, iar situația rămâne sub control.

Loviturile rusești au vizat conducta de amoniac și pe 5 iunie, provocând depresurizarea acesteia.

 
Revista presei internaționale din 8 iunie 2023