Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recesiune tehnică în zona euro: cauze și perspective

euro-pexels-dom-j-45110.jpg

Euro
Sursa imaginii: 
Dom J / Pexels

Zona Euro a intrat în recesiune tehnică. PIB-ul s-a contractat cu 0,1% în primele trei luni ale anului 2023, potrivit datelor revizuite ale Eurostat, biroul de statistică al UE. Aceasta, după ce, pentru ultimul trimestru din 2022, Eurostat a comunicat o contracție de 0,1%, după ce anterior prognozase 0 procente. Presa internațională vine cu explicații și caută să prevadă consecințele.

Inflația și ratele mai mari ale dobânzilor au redus cererea în țările care folosesc euro ca monedă, estimează Deutsche Welle.

Cele mai recente cifre evidențiază, de asemenea, impactul pierderii gazelor naturale rusești, care a provocat creșterea prețurilor la energie.

Cifrele, mai proaste decât cele așteptate, pun sub semnul întrebării previziunile mai optimiste pentru restul anului 2023.

În luna mai, Comisia Europeană prognozase o creștere pentru restul anului în întreaga zonă euro.

Potrivit Bloomberg, zona euro a suferit cea mai ușoară recesiune posibilă în timpul iernii, după ce războiul Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la energie.

Datele revizuite ale Eurostat relevă primul declin de la pandemie încoace. Dar creșterea economică probabil că a fost reluată în acest trimestru, iar inflația s-a atenuat.

Politico pune recesiunea pe seama cauza creșterii prețurilor la energie . Contracția pe două trimestre consecutive va complica sarcina BCE de a lupta cu inflația.

Datele au arătat că zona euro nu a reușit să se ferească de o recesiune - chiar dacă, deocamdată, una foarte superficială - ceea ce face ca sentimentul de optimism al politicienilor cu privire la rezistența economică a zonei euro la astfel de provocări să pară prematur.

Pe o notă pozitivă, ocuparea forței de muncă a continuat să crească în zona euro, cu 0,6% în primul trimestru al acestui an, față de 0,3% în trimestrul precedent.

 

Să privim în perspectivă

Experții consultați de CNN consideră că prețurile ridicate ale energiei și ratele dobânzilor au "lovit puternic"  cererea gospodăriilor.Dar ar fi putut fi mai rău, având în vedere magnitudinea "șocului" asupra veniturilor.

Potrivit The Guardian, economia Europei a fost afectată de perturbările economice cauzate de războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente.

Acest lucru a determinat o serie de creșteri ale ratelor dobânzii, în timp ce Banca Centrală Europeană încerca să lupte cu o inflație mai mare.

În timp ce pentru cotidianul francez cu profil economic Les Echos, aceste cifre se explică parțial prin performanța slabă a creșterii economice din Germania. Prima economie europeană a intrat în recesiune la sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023, în special din cauza sectorului său industrial, care a fost puternic slăbit de costurile energiei.

Cu toate acestea, datele trebuie puse în perspectivă. Scăderea de 0,1% din trimestrul al patrulea și primul trimestru este, totuși,  foarte mică, iar piața muncii rămâne de solidă, încât este greu de spus că este vorba de un mediu recesionist. Cu toate acestea, stagnarea economiei marchează o ruptură clară față de recentul boom post-pandemic.

 

În sfârșit, Le Figaro este de părere că noile cifre aruncă o umbră asupra perspectivelor regiunii pentru întregul an. Chiar dacă prețurile la gaze și petrol au scăzut în ultimele luni, creșterea de anul trecut a avut un impact major asupra încrederii gospodăriilor.

 
Revista presei internaționale din 9 iunie 2023