Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lampedusa, din nou sub presiunea migrației

lampedusa_migranti.jpeg

Migranți în portul Lampedusa, Italia, septembrie 2023
Sursa imaginii: 
© Alessandro Serranò / AFP via France24

Italia se confruntă cu o nouă criză a migranților pe insula mediteraneană Lampedusa. Roma acuză lipsa de solidaritate din partea Uniunii Europene, iar comentatorii atrag atenția asupra disfuncționalității sistemului european de gestiune a fluxurilor migratorii.

Le Monde rezumă astfel situația:

Cu mii de oameni epuizați blocați pe țărmurile sale, cu facilități de primire în pragul colapsului, cu scurte scene de haos transmise pe rețelele de socializare și cu încercări de recuperare politică, situația de la Lampedusa a cristalizat încă o dată criza în gestionarea de către statele europene a fluxurilor migratorii în Mediterana. Situată în Italia, la mai puțin de 150 de kilometri de coasta africană, mica insulă de 7.000 de locuitori a primit începând de miercuri, 13 septembrie, până la 6.800 de persoane, în principal din Africa subsahariană, care au sosit dinspre Tunisia vecină cu ambarcațiuni improvizate”.

Dincolo de cifre, Corriere Della Sera spune cine sunt cei care au debarcat după ce au călătorit pe sute de ambarcațiuni improvizate: "copii în lacrimi, minori fără părinți, adolescenți care călătoresc singuri, femei însărcinate. (...) Și apoi sunt cei care stau la coadă, cu inima frântă, gândindu-se la prietenii și rudele lor înecate în valuri după ce au traversat cu bărci de tablă", scrie cotidianul italian.

Același ziar spune că Roma trebuie să își schimbe tonul:

"La Bruxelles, trebuie să negociem și să evităm să ne flexăm mușchii față de parteneri, alimentând o bătălie care nu se poate termina cu bine. La Roma, trebuie să cerem colaborarea primarilor și guvernatorilor în distribuirea migranților pe teritoriul țării și recunoașterea statutului celor care îndeplinesc criteriile. Și trebuie să realizăm distribuția în întreaga Europă, invocată de ani de zile, dar niciodată realizată."

”Împinsă în spate de Roma, Uniunea Europeană a anunțat totuși un acord cu Tunisul pe 16 iulie", subliniază ziarul belgian La Libre.

Acest acord avea ca scop "oprirea acestor fluxuri, în schimbul unui ajutor european de peste un miliard de euro. Dar sistemul nu funcționează. Normal, întrucât nu face decât să legitimeze deriva autoritară a Tunisiei, care este chiar la originea creșterii numărului de plecări".

CNN transmite că multe dintre persoanele sosite au fugit de instabilitatea politică din Tunisia. În anii precedenți, majoritatea proveneau din Libia și există temerea că numărul acestora va crește și mai mult în urma inundațiilor catastrofale din această țară.

Ziarul La Stampa se arată deranjat de pasivitatea Bruxelles-ului:

"Ideea este că în Europa izbucnește o nouă criză a migrației, iar UE nu are din nou niciun răspuns. Criza nu are încă o amploare comparabilă cu cea din vara anului 2015, totuși numărul de refugiați care sosesc în acest an trage semnale de alarmă. ... Iar climatul de tensiuni politice crescânde între Italia, Franța și Germania nu este de bun augur. Cu toate acestea, ascultând discursul de 70 de minute al Ursulei von der Leyen despre Starea Uniunii, ai crede că nu se întâmplă nimic. ... Nicio referire directă la evenimentele din ultimele zile."

 
Revista presei internaționale din 18 septembrie 2023