
Presa internaţională
Plan european de răspuns la criza migrației. Va funcționa?
meloni_von_der_leyen.jpg

"Viitorul Europei este în joc aici". Cuvintele rostite duminică de Giorgia Meloni la Lampedusa "au sunat ca un apel la ajutor, dar și ca un avertisment, cu doar câteva luni înainte de alegerile europene", comentează La Croix. În replică, Ursula von der Leyen "a dezvăluit un plan în zece puncte menit să arate că Europa este alături de Roma", notează Le Monde.
Planul vizează în special "o mai bună repartizare a solicitanților de azil între țările europene, facilitarea întoarcerilor și prevenirea repetării sosirilor în masă", explică Euractiv.
De asemenea, potrivit Politico, își propune "să consolideze forțele de combatere a traficului de persoane, să sporească supravegherea aeriană și să ia în considerare o posibilă nouă misiune navală europeană în Mediterana".
Pentru editorialistul ziarului Le Figaro, evenimentele erau predictibile, iar Europa trebuie să acționeze unită:
"Criza de la Lampedusa a fost neașteptată? Dimpotrivă: războaiele, sărăcia, împreună cu schimbările climatice și creșterea explozivă a populației în țările cele mai vulnerabile au făcut din fluxurile migratorii un fenomen la fel de previzibil ca tectonica plăcilor. Dar Europa este lipsită de planuri. ... A venit momentul ca europenii să se adune și să adopte în sfârșit un nou pachet privind migrația. (...) Protecția frontierelor externe ale UE este crucială."
La Stampa, nu uită să amintească faptul că "Acordul cu Tunisia a fost semnat "fără a ține cont de proceduri". (... ) Von der Leyen, alături de Giorgia Meloni și de premierul olandez Mark Rutte au semnat acordul fără autorizarea prealabilă a Consiliului și, prin urmare, a celorlalte guverne. Documentul conține un avertisment: acordurile cu alte țări nu mai pot fi semnate fără avizul prealabil al celorlalte state UE. Aceasta este o problemă pentru Meloni și von der Leyen, care ar dori să repete modelul tunisian cu alți parteneri din Africa de Nord, începând cu Egiptul."
Problema este extrem de riscantă pentru Meloni în calitate de șef al coaliției guvernamentale de dreapta, concluzionează ziarul belgian De Standaard:
"Odată ce a devenit prim-ministru, Meloni a adoptat un ton mai moderat și și-a dat seama rapid că nu există soluție miraculoasă. Anul trecut, sub guvernul ei, a avut loc o creștere spectaculoasă a afluxului de ambarcațiuni. Acest lucru face ca politica ei să fie vulnerabilă, iar rivalul ei cel mai periculos se află în propria tabără guvernamentală. Vicepremierul Matteo Salvini consideră că orice mijloc folosit pentru a opri ambarcațiunile este permis, inclusiv desfășurarea marinei italiene. ... Declarațiile dure ale lui Salvini trebuie privite ca fiind semnalul de start al campaniei sale pentru alegerile europene de anul viitor. Atunci el intenționează să o depășească pe Meloni, virând și mai mult spre dreapta."
Această rubrică a fost realizată folosind drept surse publicațiile Eurotopics și Toute l'Europe.