Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa cu patru viteze? Dezbateri privind raportul inițiat la propunerea Franței și Germaniei

uniunea europeana

Sursa imaginii: 
REUTERS/Yves Herman

Un grup de experți independenți, înființat la inițiativa Franței și a Germaniei, a prezentat marți, 19 septembrie, un raport către membrii Uniunii Europene. Experții consideră că Uniunea Europeană nu va putea primi noi membri fără o reformă fundamentală. Presa internațională comentează intens propunerile din raport.

Potrivit revistei franceze L'Express, această lucrare, comandată de Germania și Franța, ar trebui să contribuie la stimularea dezbaterii privind noile aderări, în condițiile în care Ucraina și Moldova încearcă să deschidă negocierile de aderare, în timp ce țările din Balcani stagnează de mai mulți ani.

Prin urmare, experții propun trecerea la votul cu majoritate calificată, prin care ar fi necesară o majoritate de 60 % din state - reprezentând 60 % din populație - în toate domeniile în care unanimitatea este încă regula.

Autorii pledează, de asemenea, pentru un nou calcul al drepturilor de vot care să acorde mai multă greutate țărilor mici și mijlocii.

”Credem că aceste reforme sunt necesare dincolo de problematica extinderii", a declarat pentru L'Express Gaëlle Marti, profesor de drept public și unul dintre cei șase contribuitori francezi la raport. ”Sunt măsuri pe care le propunem pentru ca Uniunea Europeană să fie eficientă"."

The Guardian titrează că ”Marea Britanie ar putea deveni un membru al blocului comunitar, așa cum sugerează un raport franco-german”.

Documentul numit "Blue-sky" prevede patru niveluri de apartenență, oferind diferite grade de aderare, inclusiv un cerc interior de țări cu "integrare profundă în domenii precum zona euro și spațiul Schengen".

Următorul cerc concentric ar fi format din UE actuală, cu un al treilea cerc de "membri asociați" care participă la piața unică și care ar putea include țări precum Norvegia, care face parte din Spațiul Economic European și are acces la blocul comercial.

Cel de-al patrulea cerc ar putea fi un spațiu pentru țări precum Regatul Unit și ar implica "cooperarea politică fără a fi obligate să respecte legislația UE".

Politico notează că raportul și-a exprimat preferința pentru a se evita modificarea Tratatelor UE, un proces care poate dura ani de zile și care este nepopular în rândul multor lideri europeni.

Universitarul Olivier Costa, director de studii politice la Colegiul Europei și unul dintre cei doi co-raportori ai documentului, a declarat pentru publicația europeană că "istoria ultimilor 30 de ani arată că cei sceptici cu privire la perspectivele reformelor majore ale UE s-au înșelat întotdeauna".

Impulsul reformator - constată Euractiv - vine în condițiile în care, în ultimul an și jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina, deciziile privind măsurile restrictive ale blocului împotriva Moscovei sau în favoarea sprijinului militar pentru Ucraina au fost amânate din cauza insistenței Ungariei de a-și folosi dreptul de veto.

Potrivit raportului, ar trebui, de asemenea, să existe un număr mai mic de comisari europeni (în prezent, un membru pentru fiecare stat) sau cel puțin o prioritizare clară pentru a menține o dinamică în cadrul Comisiei Europene.

Dar Le Monde atenționează că nu toată lumea din UE împărtășește acest punct de vedere:

”Un alt raport privind extinderea, de data aceasta realizat de politologi baltici, polonezi, nordici și croați, a fost prezentat miniștrilor afacerilor europene în seara zilei de luni, 18 septembrie. Acesta recomandă ca aderarea noilor state membre să nu fie condiționată de reformele instituționale.

Aceste țări, în mod tradițional mai favorabile unei Europe extinse decât Parisul și Berlinul, se tem că dialectica franco-germană va fi folosită ca pretext pentru a îngropa din nou extinderea”.

 
Revista presei internaționale din 21 septembrie 2023