Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oprirea livrărilor de arme de către Polonia, ”o adevărată lovitură pentru Ucraina”

rachete_patriot.jpg

Sistem de rachete Patriot în timpul unui exercițiu în apropierea Aeroportului din Varșovia, Polonia, 7 februarie 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS - KACPER PEMPEL via rfi.fr

Presa internațională comentează anunțul de miercuri al Varșoviei potrivit căruia va opri ajutorul militar oferit Ucrainei. Comentatorii pun anunțul în contextul disputei comerciale legate de cereale, dar nu uită să amintească și contextul electoral din Polonia.

O adevărată lovitură pentru Ucraina, sintetizează Le Figaro:

”Dintre cele 31 de țări care au acordat ajutor militar Kievului de la începutul războiului, Polonia ocupă locul șase. Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, Varșovia a oferit vecinului său un ajutor militar (constând în arme și echipamente) în valoare de 3 miliarde de euro. Guvernul SUA rămâne de departe cel mai mare furnizor al Ucrainei, cu un ajutor de 42,1 miliarde de euro”.

Deși dezamăgită, publicația poloneză Interia, citată de Eurotopics, nu pune la îndoială alianța strânsă a Poloniei cu Ucraina:

"Comentariile lui Volodimir Zelensky, potrivit cărora Polonia, în timp ce face o demonstrație de solidaritate, pregătește de fapt terenul pentru victoria Moscovei, sunt pur și simplu josnice. Politicienii pot fi josnici, dar nu putem rămâne indiferenți la astfel de acțiuni, altfel ele se vor repeta. Dar schimbă acest lucru faptul că, din punct de vedere geopolitic, Ucraina este și va fi unul dintre cei mai importanți aliați ai Poloniei în anii următori? Nu."

Surse citate de BBC au declarat joi că Kievul a fost de acord să își retragă procesul împotriva Slovaciei, după ce cele două țări au declarat că un sistem de licențe pentru cereale va fi înființat în următoarele luni.

Până acum, Polonia a declarat că interdicția va rămâne în vigoare, iar o "plângere în fața OMC nu o impresionează".

Cu toate acestea, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a discutat joi cu omologul său ucrainean, Mykola Solskyi, iar Kievul a declarat că cei doi vecini au convenit să caute o soluție în interesul ambelor părți.

În ciuda interdicției, Polonia și Slovacia continuă să permită transportul de cereale pe teritoriul lor către alte piețe.

Pentru Financial Times, dacă va fi pusă în practică, amenințarea lui Morawiecki ar reprezenta o remarcabilă întoarcere în sens invers din partea unui guvern care a fost anterior un pivot al frontului unit al UE și al NATO în sprijinul Ucrainei:

Varșovia a îndemnat în mod constant Occidentul să furnizeze mai multe arme și sprijin financiar Ucrainei și să sporească sancțiunile și presiunea politică asupra Rusiei.

Amenințarea de a bloca viitoarele livrări de arme ar putea, de asemenea, să deraieze eforturile UE de a conveni asupra unui fond de armament pentru Ucraina în valoare de 20 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, care necesită unanimitate între cei 27 de membri ai blocului și la care se opune Ungaria.

Oficialii occidentali au încercat să minimalizeze remarcile ca fiind un răspuns emoțional la tensiunile legate de disputa privind cerealele și la contextul politic intern polonez
”.

Iar The Washington Post comentează că, pentru Polonia, sfârșitul embargoului impus de UE a avut loc cu doar o lună înainte de alegeri, în care partidul populist de dreapta Lege și Justiție luptă pentru a rămâne la putere:

Partidul se prezintă ca fiind campionul fermierilor polonezi și a intensificat retorica împotriva Uniunii Europene în cadrul evenimentelor de campanie, promițând să protejeze producătorii polonezi de cereale”.

 
Revista presei internaționale din 22 septembrie 2023