
Presa internaţională
Exodul armean din Nagorno-Karabah, semnul unei schimbări geopolitice
nagorno_karabach.jpg

BBC relatează că primele grupuri care au plecat duminică au fost de aproximativ 400 de persoane. Armenia spune că va ajuta pe oricine va face acest lucru, dar a declarat în repetate rânduri că un exod în masă ar fi din vina autorităților azere.
Într-un discurs televizat de duminică, prim-ministrul Nikol Pashinyan a declarat că mulți dintre cei aflați în enclavă "vor vedea expulzarea din țara natală ca fiind singura cale de ieșire" dacă Azerbaidjanul nu va oferi "condiții reale de viață" și "mecanisme eficiente de protecție împotriva epurării etnice".
Dar un lider local armean a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca aproape toată lumea să plece.
CNN reia la rândul său declarația premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, de la radioul public armean, potrivit căruia evenimentele recente au expus "vulnerabilitățile" țării.
Pashinyan a criticat Rusia pentru că nu l-a informat cu privire la planurile Azerbaidjanului, în timp ce unii comentatori ruși l-au ironizat pe prim-ministru pentru că nu a fost capabil să-și protejeze conaționalii de dincolo de granițe.
”O lovitură de stat nu este exclusă”
După cum amintește Le Figaro, de la Revoluția de catifea, care l-a adus la putere pe Nikol Pashinyan, legăturile dintre Moscova și Erevan au fost tensionate.
Vladimir Putin nu vede cu ochi buni democratizarea și apropierea Armeniei de Occident și se străduiește să demonstreze, atât în Armenia, cât și în Ucraina, că procesele de democratizare aduc haos.
”La fel ca și războiul din 2020, victoria fulgerătoare azeră în Nagorno-Karabah creează un precedent periculos care pare să justifice utilizarea forței mai degrabă decât a diplomației”, spune un expert consultat de ziar.
Comentatorul postului de radio France Inter estimează că ”schimbările geopolitice nu se vor opri aici. Având în vedere furia unei părți a poporului armean, puterea lui Pashinyan la Erevan nu mai este sigură. O lovitură de stat nu poate fi exclusă. În plus, se pune problema influenței Rusiei în acest nou raport de forțe. Cele 24 de ore de lupte au schimbat situația din Caucaz." (Sursa: Eurotopics)
”Un sentiment de abandon îi cuprinde pe etnicii armeni, care se simt abandonați atât de aliații tradiționali, cât și de Occident”, transmite corespondentul Politico.
”În timp ce Azerbaidjanul este susținut ferm de Israel și de Turcia, liderii occidentali, în special din Europa, sunt reticenți în a se confrunta direct cu Azerbaidjanul, nu în ultimul rând pentru că au curtat Baku ani de zile în căutarea unor acorduri privind gazele naturale - o căutare care a devenit și mai critică de la invazia Rusiei în Ucraina.
Ca un semn al acestor legături, chiar în momentul în care Azerbaidjanul își prezenta victoria, gigantul energetic britanic BP a trimis la Baku o delegație – în frunte cu președintele consiliului de administrație - pentru a sărbători centenarul nașterii fostului președinte Heydar Aliyev, tatăl actualului președinte azer Ilham Aliyev, și pentru a consolida un "parteneriat pe termen lung".