
Presa internaţională
Pentru UE, perioada relației comerciale ”blânde” cu China s-a încheiat
eu_china.jpg

Această acțiune are loc în contextul în care "deficitul comercial record de 396 de miliarde de euro al UE în relația cu China a determinat Bruxelles-ul să se apropie de poziția mai dură a Statelor Unite, care încearcă să limiteze creșterea economică și militară a Chinei", notează Financial Times.
”Nu ne luați de fraieri în materie de comerț” - este mesajul UE către China, decriptat de Politico.
”Comisarul UE pentru comerț a afirmat că blocul comunitar rămâne angajat în favoarea unui comerț liber și echitabil, dar că "echitabil" este cuvântul cheie.
Vorbind la Summitul Bund cu elita financiară de la Shanghai, Dombrovskis a avertizat că deschiderea comercială a UE a fost "abuzată".
Abordarea blândă a Bruxelles-ului în negocierea cu Beijingul a eșuat, consideră politicienii europeni”
Pentru Le Monde, un lucru este cert: nu lipsesc zonele de tensiune între Bruxelles și Beijing.
"În ultimele luni, am tot urmărit cum zboară gloanțele", a comentat pentru ziarul francez un înalt oficial european.
La 30 iunie, Olanda a anunțat noi restricții asupra exporturilor în domeniul semiconductorilor. Apoi, la începutul lunii iulie, China a supus unor restricții exporturile sale de galiu și germaniu, esențiale pentru fabricarea anumitor cipuri electronice. Mai recent, Berlinul a luat în considerare posibilitatea de a interzice componentele fabricate de producătorii chinezi Huawei și ZTE din rețelele sale 5G.
În ultimii ani, europenii au adoptat o serie de instrumente care vizează neoficial China. Printre acestea se numără regulamentul anti-coerciție pentru a ajuta UE să combată șantajul economic exercitat de țări din afara UE, taxa pe carbon la frontiere și instrumentul anti-subvenție pentru companiile străine stabilite pe Bătrânul Continent. Și în mod clar, nu au intenția de a se opri aici.
Dar, după cum observă Die Zeit, China amenință la rândul ei cu consecințe negative.
”China a reacționat cu furie la anunțul lui von der Leyen privind o anchetă în domeniul mașinilor electrice. Guvernul de la Beijing presupune că investigația este menită să protejeze industria europeană. Măsura va avea, de asemenea, un impact negativ asupra relațiilor economice și comerciale comune, a declarat guvernul chinez”.
Iar Les Echos observă că UE este preocupată de viitorul companiilor europene din China, după ce Valdis Dombrovskis a denunțat un "mediu de afaceri tot mai politizat". Acest lucru se traduce prin "mai puțină transparență, acces inegal la contractele de achiziții publice, discriminare în ceea ce privește standardele și cerințele de securitate, precum și cerințe în materie de localizare și transfer de date", a enumerat el.
Comisarul european a criticat și legile privind securitatea națională aprobate recent în China, deoarece ambiguitatea lor lasă prea mult loc de interpretare.
Dar companiile europene se întreabă dacă ceea ce mulți au văzut ca o relație de tip win-win în ultimele decenii ar putea deveni o dinamică de tip lose-lose în anii următori.