Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kievul l-ar fi ucis pe comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră – o lovitură semnificativă

sokolov.jpg

Amiralul Viktor Nikolayevich Sokolov (stânga imaginii)
Sursa imaginii: 
military-history.fandom.com/wiki

Kievul a confirmat oficial lichidarea comandantului Flotei ruse a Mării Negre amiralul Viktor Sokolov. Acesta a fost ucis, alături de alți 34 de ofițeri, în în atacul asupra cartierului general al flotei ruse, efectuat la sfârșitul săptămânii trecute. Anunțul Kievului a apărut luni, într-o postare pe Telegram, în care a raportat, de asemenea, detalii suplimentare despre o lovitură ucraineană la începutul acestei luni, care a avariat submarinul "Rostov-pe-Don" și nava de debarcare "Minsk". Presa internațională explică semnificația acestor atacuri.

Update: Agenția Reuters a transmis că televiziunea națională rusă a difuzat marți imagini din care reiese că amiralul Sokolov ar fi încă în viață, dar că ”nu este clar când anume acele imagini au fost filmate”

 

Vorbind în exclusivitate pentru Kyiv Post, mișcarea de partizani a ucrainenilor și tătarilor din Crimeea (ATESH) a declarat că a obținut informații cheie despre locația și activitățile comandanților ruși de rang înalt de la ofițeri neplătiți, în schimbul unor recompense financiare.

Dar "întârzierile de plăți nu-i forțează singure pe militarii ruși să meargă împotriva autorităților ", a declarat un purtător de cuvânt al grupului, adăugând că ei cred, de asemenea, că țara lor "duce un război criminal și că acesta trebuie să înceteze".

"Recompensa financiară îi ajută doar să se decidă asupra cooperării cu mișcarea de rezistență, servind drept stimulent suplimentar", a mai spus purtătorul de cuvânt.

După cum relatează NBC News, zvonurile privind uciderea lui Sokolov au circulat printre observatorii din Ucraina pe tot parcursul weekendului, înainte de a fi confirmate oficial, la începutul săptămânii.

"Dacă ar fi adevărat, ar fi probabil cel mai înalt ofițer de marină ucis în luptă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a postat, fostul comandant suprem aliat al NATO, amiralul în retragere James Stavridis.

Și The Independent este de părere că, ”uciderea lui Sokolov ar fi una dintre cele mai importante lovituri ale Kievului în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014.

Sokolov ar deveni astfel cel de-al 16-lea comandant de rang înalt care a fost ucis de când Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina.

Printre cei 15 morți raportați anterior se numără generalul-maior Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a 8-a a Rusiei, generalul-maior Andrei Sukhovetsky și generalul-maior Vitaly Gerasimov, primul comandant adjunct al Armatei a 41-a a Rusiei”.

The Guardian notează că unii bloggeri ruși pro-război au îndemnat luni Ministerul Apărării să comenteze afirmațiile Ucrainei. "Am dori să primim informații mai repede... Cu toții așteptăm răspunsuri simple și clare despre comandantul flotei rusești din Marea Neagră", a scris Serghei Markov, un blogger popular și fost consilier al Kremlinului.

În ultimele săptămâni, Ucraina a crescut brusc ritmul loviturilor asupra Crimeei, încercând să aplice lovituri strategice și simbolice împotriva trupelor rusești care au anexat ilegal peninsula în 2014.

Iar Le Point amintește că ”Ucraina și-a intensificat atacurile cu drone și rachete în Crimeea în ultimele săptămâni, revendicând distrugerea sistemelor de apărare aeriană, a unui șantier naval și a două nave. Forțele armate ucrainene doresc să întrerupă lanțul de aprovizionare rusesc și să pună capăt stăpânirii militare a Rusiei în Marea Neagră.

Aceste succese atestă dificultățile apărării antiaeriene rusești, în timp ce Ucraina, aflată în plină contraofensivă pentru a-și elibera teritoriile, încearcă să dezorganizeze apărarea rusă prin atacarea rutelor de aprovizionare și a centrelor de comandă aflate mult în spatele liniei frontului”.

 
Revista presei internaționale din 27 septembrie 2023