Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Occidentul îi dezamăgeste din nou pe armeni” (La Repubblica)

nagorno_karabah.jpg

Refugiați din Nagorno Karabah în drum spre punctul de trecere a frontierei Goris, regiunea Syunik, Armenia, 26 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
AP - Gayane Yenokyan via rfi.fr

După victoria militară a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, zeci de mii de civili armeni fug din regiune. Ei se tem fie de strămutarea forțată, fie de opresiunea din partea noului guvern azer. O mare explozie a avut loc în apropiere de capitala regională Stepanakert luni seară, care a ucis cel puțin 68 de persoane și a lăsat sute de răniți, iar oamenii se tem pentru siguranța lor. Comentatorii examinează modul în care comunitatea internațională ar trebui să reacționeze la situație.

Cuvintele Occidentului sunt lipsite de valoare, titrează La Repubblica. Occidentul îi dezamăgeste din nou pe armeni, spune filosoful Bernard-Henri Lévy în editorialul din publicatia italiana. „Mai întâi i-am încurajat. Le-am adresat doar cuvinte bune... Dar când Putin a preluat conducerea cu cei două mii de așa ziși „menținători ai păcii” ai săi și i-a predat pe insurgenți complicelui său Erdogan, ne-am arătat încă o dată incapacitatea de a ne proteja aliatul. De atunci, tragedia din Nagorno-Karabah, și poate într-o zi a Armeniei, a fost un test, o piatră de încercare. Fie ne alăturăm fără ezitare acestui popor și impunem aceleași sancțiuni Azerbaidjanului ca și Rusiei, fie cuvântul nostru devine lipsit de valoare - și o alianță cu Occidentul devine mai degrabă un pericol decât ceva de dorit”, notează scriitorul, citat de Eurotopics.

Ziarul Olandez De Volkskrant consideră că Uniunea Europeană trebuie să stabilească limite pentru Azerbaidjan: „Uniunea Europeană dorește să medieze cele două țări cu sprijinul diplomatic al SUA. ... Într-o întorsătură ironică, UE a început în ultima vreme să primească o parte din gazul pe care nu mai dorește să-l cumpere de la Moscova, de la Baku. În ciuda negocierilor ambelor țări cu UE și, într-o oarecare măsură, cu Rusia, de mai bine de un an a fost clar că Azerbaidjanul este intransigent în negocieri. Încălcările flagrante ale drepturilor omului ar putea anunța violențe și mai grave dacă ambițiile Azerbaidjanului nu sunt înfrânate. UE trebuie acum să demonstreze că politica sa externă depășește noua sa dependență de gaze față de Baku”, mai noteaza jurnalistii olandezi.

Rusia va încerca să-și extindă influența în Armenia, comentează politologul Ina Paitjan într-o scrisoare deschisă publicată de La Libre Belgique: „Autoritățile ruse ajută la provocarea disputelor în cadrul populației armene cu scopul de a slăbi și de a destabiliza țara din interior. Susținătorii pro-ruși din Armenia și Rusia încearcă să-i împartă pe armeni pentru a înlocui guvernul Pashinyan cu un guvern pro-rus. Armenii plătesc un preț mare pentru că doresc atingerea unor valori democratice, dar și pentru lupta lor împotriva corupției și distanțarea de Moscova”, mai comenteaza politologul in publicatia belgiana.

Postul de radio rusesc Kommersant FM se teme că acest conflict s-ar putea extinde dincolo de Nagorno-Karabakh: „Baku are ca obiectiv să creeze un coridor între zona centrală a Azerbaidjanului și Republica Autonomă Nakhcivan, care sunt acum separate de teritoriu armean. Mai ales că naționaliștii azeri, ale căror teze, stimulate de recenta victorie, sunt din ce în ce mai mult adoptate de guvernul central, consideră că această zonă este mai degrabă a lor decât a armenilor. ... Pericolul este că această problemă nu se va limita la transport și logistică și că apetitul lor va crește pe măsură ce mănâncă - și că Baku va decide să bată fierul cât e cald și să-i elimine pe armeni într-un moment în care situația globală este deosebit de favorabilă pentru asta”, considera jurnalistii de la radioul amintit.

În fine, jurnalistii de la The Times consideră că ”Dacă a existat vreodată o Pax Russica, aceasta a murit”

”Lipsa de loialitate a Rusiei are consecințe pentru întreaga regiune”, scriu jurnalistii britanici. „Lecția pentru foștii aliați ai Rusiei este clară: atâta timp cât este angajată în campania sa sângeroasă împotriva Kievului, Rusia nu are energia sau lățimea de bandă pentru a descuraja atacurile în altă parte. Dacă a existat vreodată o Pax Russica, aceasta s-a micșorat și a murit, la sfârșitul erei Putin. Domnul Putin, văzut de la periferia Rusiei, este un mentinator al pacii care nu impresioneaza. Atenția domnului Putin a fost distrasa, iar lipsa lui de loialitate față de vecini și aliați tradiționali precum Armenia va fi răsplătită în natură. Rezultatul, spun analiștii armeni, ar putea fi o întrerupere a discuțiilor și un nou război mai larg, care va implica Turcia, Iran și poate chiar Rusia până la sfârșitul lunii viitoare” notează jurnaliștii britanici.

 
Revista presei internaționale din 28 septembrie 2023