Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se pregătește Slovacia să se apropie de Rusia?

fico_slovacia.jpg

Fostul premier slovac Robert Fico la un miting electoral, Banovce nad Bebravou, 14 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
REUTERS - RADOVAN STOKLASA via rfi.fr

Alegerile parlamentare din Slovacia care au loc sâmbătă l-ar putea aduce pe fostul premier Robert Fico înapoi la putere. Politicianul populist, care este cercetat  pentru infracțiuni de crimă organizată,s-a poziționat cu voce tare împotriva sprijinului pentru Ucraina. Partidul Smer al lui Fico are un avans redus în sondaje față de liberalul Progresívné Slovensko condus de europarlamentarul Michal Šimečka. Presa europeană subliniază importanța votului de sâmbătă.

Aceste alegeri sunt mai importante decât alegerile din Polonia, notează jurnaliștii de la săptămânalul Respekt din Cehia. Publicația se uită cu atenție la alegerile din țara vecină: „Un al patrulea cabinet Fico ar opri dezvoltarea țării. Slovacia ar supraviețui cu siguranță, dar prețul ar fi enorm. În cel mai bun caz, stagnare, în cel mai rău caz, apariția unui fel de clonă a Ungariei lui Viktor Orbán. Cu alte cuvinte, o tranziție la statutul de țară nedemocratică. La fel ca Orbán, Fico și potențialii săi parteneri de coaliție se bucură de sprijinul lui Putin. Prin urmare, domnia sa ar reprezenta o amenințare pentru Europa în ansamblu, scriu jurnalistii cehi”.

”Lupta pentru supraviețuire împotriva statului de drept”, este titlul din publicația HVG din Ungaria. Aceste alegeri ar putea duce la declinul democrației în Slovacia, se teme Beata Balogová, redactor-șef al cotidianului slovac Sme, care declară pentru săptămânalul unguresc: „Cu victoria lui Fico, multe lucruri s-ar putea schimba. Pentru el, victoria a devenit o chestiune existențială. Într-un stat constituțional funcțional, el nu ar putea să apere oamenii corupți, aliații și sponsorii care îi asigură supraviețuirea. Lupta lui Fico nu este ideologică, nu este despre dreapta versus stânga, liberal versus conservator. Este un sistem oligarhic corupt care vrea să revină la putere în speranța că a venit apusul democrației liberale. ... Dacă Fico va câștiga, s-ar putea muta în direcția unui regim în stil Orbán”, consideră redactorul-șef al cotidianului slovac.

O amenințare majoră pentru Europa, scriu jurnalistii de la Corriere della Sera, îngrijorați de rezulatul alegerilor de sâmbătă: „Fico a fost deja prim-ministru slovac de mai multe ori. ... Până când a fost forțat să demisioneze în urmă cu cinci ani, după ce jurnalistul Ján Kuciak și partenera sa Martina Kušnírová au fost uciși pentru că urmau să publice articole despre relațiile dintre „Ndrangheta” calabreză și membrii guvernului pe care îl conducea. ... Fico este un dușman declarat al lui George Soros și este susținut în mod deschis de multe site-uri de propagandă ale lui Putin. Pe scurt, este o figură care, dacă ar trăi în Italia, ar fi predestinat să apară în toate talk-show-urile. Prejudiciul pe care l-ar putea face în Europa este însă mult mai mare. Dacă va fi ales, și-ar pune țara pe orbita Ungariei. ... Asta ar avea consecințe politice majore”, scriu jurnaliștii italieni.

Moscova poate spera la un nou sprijin, spun cei de la ziarul Pro Kremlin Isvestia. Ei văd șanse de schimbare a cursului politic în Slovacia cu un nou guvern dominat de Fico:

„Sondajele arată că Slovacia este cea mai pro-rusă țară din Uniunea Europeană. ... Probabilitatea ca în Slovacia să se formeze un guvern prietenos cu Moscova după alegerile parlamentare din 30 septembrie este foarte mare. ... În acest caz, politica Republicii Slovace va corespunde probabil mai mult dorințe ale slovacilor obișnuiți: hype-ul artificial asupra problemei drepturilor LGBT se va încheia, Uniunii Europene i se va prezenta un refuz de a găzdui migranții care fac parte din culturi străine pe teritoriul slovac, iar perspectiva aderării Ucrainei la NATO va fi și ea eliminată în viitorul apropiat, consideră rușii de la publicația amintită.

În fine, jurnaliștii de la site-ul Aktuality din Slovacia amintesc că această cursă electorală este incă deschisă:

„Fico nu a avut de mult un adversar mai dur decât Simecico (Šimečka). El știe asta și în niciun caz nu este sigur de victorie. ... Vrea să revină învingător, să tragă sforile, să împartă cărțile și să guverneze. El vrea să se răzbune, pe ONG-uri, mass-media, adversari politici, anchetatori, procurori. ... Alegătorii partidului Slovacia Progresiva - și partidele care se află în prezent în pragul electoral se distanțează în mod clar de Fico și partidul său Smer în ceea ce privește cooperarea postelectorală. Ei sunt împotriva oligarhizării și a unei noi deturnări a statului - ar putea strica lucrurile pentru el.”, scriu jurnalistii slovaci.

 
Revista presei internaționale din 29 septembrie 2023