Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul imobiliar al lui Donald Trump, ca într-un joc de Monopoly

trump.jpg

Donald Trump
Sursa imaginii: 
© DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP/File via rfi.fr/en

Donald Trump va fi judecat luni la New York, în cadrul unui proces civil în care este acuzat de fraudă extinsă în afaceri. El riscă să fie obligat la plata unor despăgubiri imense și imperiul său financiar din New York, moștenit de la tatăl său, se află în mare pericol.

USA Today notează că procurorul general al New York-ului, Letitia James, cere 250 de milioane de dolari în acest caz care ar putea închide afacerea imobiliară a lui Trump și i-ar putea vinde proprietăți emblematice - ca într-un joc de Monopoly.

Forbes amintește că James a intentat un proces în septembrie 2022, acuzându-l pe Donald Trump, Trump Organization, pe copiii săi și pe doi dintre asociații săi de supraevaluarea activelor sale cu până la 3,6 miliarde de dolari, între 2011 și 2021, inclusiv prin declararea eronată a mărimii proprietăților sale, pentru a obține împrumuturi și polițe de asigurare mai favorabile.

Potrivit acuzării Trump și coinculpații săi trăiau într-o "lume fantastică, nu în lumea reală" atunci când au mințit cu privire la mărimea și valoarea proprietăților, inclusiv Mar-A-Lago, zgârie-norii de pe Wall Street 40 din centrul Manhattanului și proprietatea din Westchester County, New York.

Pentru Politico, procesul este punctul culminant al unor luni de antagonism între fostul președinte și judecătorul Arthur Engoron, un democrat care a fost ales în funcția actuală de judecător de primă instanță în Manhattan în 2015. Rezultatul procesului fără juriu va depinde în întregime de Engoron, care va lua o decizie în urma unei serii de dispute aprige cu Trump.

De partea sa, Donald Trump reclamă o ”vânătoare de vrăjitoare” – titrează Bloomberg.

Și Le Figaro remarcă faptul că Trump pozează în victimă, inculpat penal în patru dosare, de la gestionarea documentelor confidențiale după ce a părăsit președinția, până la presupusa tentativă de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020. El se consideră victima unui sistem judiciar pe care îl consideră în solda democraților. Dacă va reveni la putere, a promis el, va ordona o revizuire a Departamentului Justiției "pentru a investiga fiecare procuror radical din America".

Iar The Guardian consideră că ”reputația familiei Trump este de mult timp pătată în New York. Trump este acum rezident în Florida. Dar poate că cea mai mare lovitură pentru Trump va fi faptul că hotărârea pune capăt efectiv afacerii pe care tatăl său a construit-o și pe care el a moștenit-o în oraș.

El nu se poate baza nici pe sprijinul adepților săi. Nu va exista niciun juriu. În schimb, avocații lui Trump trebuie să îl convingă pe Engoron - pe care Trump l-a numit pe rețelele de socializare "deranjat".

Hotărârea de dinaintea procesului le-a aplicat soților Trump o pedeapsă complicată din punct de vedere juridic și rară. Lui Trump și membrilor familiei sale li se vor revoca certificatele de afaceri din New York, ceea ce le va interzice, în esență, să își administreze proprietățile imobiliare. Certificatele sunt necesare pentru a conduce multe tipuri diferite de afaceri în acest stat. Fără ele, o afacere nu poate primi împrumuturi și contracte guvernamentale. Experții au comparat această situație cu pierderea permisului de conducere de către un proprietar de mașini”.

 
Revista presei internaționale din 2 octombrie 2023