Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europenii se concentrează din nou pe Ucraina și par să lase Israelul în ”grija” SUA

herson_nipru.jpg

Fluviul Nipru la Herson, Ucraina, mai 2022
Sursa imaginii: 
© Andrey Borodulin, AFP via France24

Armata ucraineană pare că a reușit să cucerească mai multe poziții începând cu luna octombrie, pe malul ocupat al Niprului. Rusia recunoaște avansul. În acest timp, presa internațională constată că atenția statelor europene începe să revină către Ucraina, după ce se concentrase pe războiul dintre Israel și Hamas.

Le Figaro notează că, potrivit bloggerilor și experților militari ruși și ucraineni care au analizat informații cu surse deschise, armata ucraineană a reușit să câștige mai multe poziții de la sfârșitul lunii octombrie pe malul ocupat al Niprului, în special în satul Krynky din regiunea de sud.

Dacă Ucraina ar reuși să-și consolideze și să-și sporească pozițiile în această zonă, ar putea spera la o străpungere, Niprul constituind frontul în sudul Ucrainei de la retragerea Rusiei din orașul Herson în noiembrie 2022. Kievul păstrează secretul asupra operațiunilor sale în acest domeniu, iar Moscova nu comentase până acum situația din acest sector.

The Washington Post constată că nici Andriy Yermak, șeful biroului președintelui, nu a oferit detalii, dar a confirmat evoluția care a fost discutată pe larg în forurile militare în ultima lună. „Împotriva tuturor pronosticurilor, forțele de apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng”, a declarat el pentru Institutul Hudson, un think tank de la Washington.

Niprul a devenit o linie de despărțire naturală de-a lungul frontului de luptă sudic, împiedicând trupele ucrainene să avanseze mai departe spre Crimeea anexată de Rusia.

Potrivit BBC, forțele ucrainene au efectuat mai multe raiduri peste Nipru, cel mai lung râu al Ucrainei, cu bărci mici. Cu toate acestea, Kievului îi lipsește superioritatea aeriană, ceea ce a făcut sarcina mai dificilă.

Asigurarea unui cap de pod înseamnă că forțele ucrainene ar putea începe să transfere vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană peste râu. Acest lucru i-ar aduce pe ucraineni cu un pas mai aproape de a pătrunde în Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.

Iar Le Monde vorbește despre tentația statelor membre ale Uniunii Europene de a abandona frontul israeliano-palestinian în favoarea războiului din Ucraina:

În adâncul sufletului, liderii Celor 27 știu că autoritățile israeliene nu au ținut niciodată seama de recomandările lor și mai mult ca niciodată favorizează alianța lor cu Statele Unite, singurul garant al securității Israelului.

În timp ce Statele Unite dau tonul, unii sunt chiar înclinați să lase Washingtonul să-și asume responsabilitățile alături de Israel, încercând în același timp, la rândul lor, să se concentreze asupra angajamentului lor față de Kiev.

Această poziționare este cu atât mai puternică cu cât Cei 27, la fel ca și președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, simt că Statele Unite riscă să se concentreze asupra conflictului israelo-palestinian, în defavoarea războiului din Ucraina”.

ABC News observă că alegerea Kievului ca prima vizită a noului ministru de externe al Regatului Unit David Cameron subliniază importanța majoră acordată sprijinirii Ucrainei împotriva Rusiei chiar și în timp ce războiul se desfășoară în Gaza.

Și este un indiciu despre cât de important este ca un fost șef de guvern să devină cel mai înalt diplomat britanic.

Dar, odată cu experiența în funcții înalte, vin și poverile din urmă. Atunci când Cameron i-a promis lui Zelenski - așa cum a făcut-o - că va sprijini Ucraina militar „oricât de mult va dura”, a fost imposibil să ignorăm moștenirea anilor lui Cameron la putere, când guvernul său a impus reduceri radicale ale forțelor armate din Regatul Unit.

 
Revista presei internaționale din 17 noiembrie 2023