Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starship a explodat din nou, dar Elon Musk merge mai departe

space_x.jpg

Explozia treptei inferioare a sistemului de rachete Starship la lansare, văzută din South Padre Island, Texas, Statele Unite, 18 noiembrie, 2023.
Sursa imaginii: 
© Go Nakamura, Reuters via France24

Sistemul de rachete Starship al companiei aerospațiale SpaceX a eșuat sâmbătă, și la a doua încercare de lansare. Un prim test a eșuat spectaculos în aprilie. Dar planurile lui Elon Musk merg mai departe, comentează presa internațională.

Încă un eșec pentru Elon Musk, notează Der Spiegel. Treapta inferioară a rachetei a explodat la scurt timp și nu a aterizat în Golful Mexic, așa cum era prevăzut. Treapta superioară a rachetei a continuat să zboare pentru o vreme. Dar apoi s-a pierdut contactul și, în cele din urmă, s-a spus că și aceasta a explodat. De fapt, ar fi trebuit să își continue ascensiunea și să aterizeze în Pacific după aproximativ o oră și jumătate.

La Repubblica precizează însă că nava spațială a ajuns, totuși, pentru prima dată în spațiu. Prima încercare de zbor orbital, din urmă cu șapte luni, se încheiase cu explozia Starship înainte de a ajunge în spațiu. A fost un succes pe jumătate.

După cum comentează Le Monde, pentru companie, explozia de prototipuri reprezintă o problemă de imagine mai puțin gravă decât ar fi pentru NASA și fondurile sale publice, potrivit experților.

Dar dezvoltarea Starship nu pare încă suficient de rapidă pentru a îndeplini planurile agenției spațiale americane, care a contractat SpaceX. O versiune modificată a navei spațiale este destinată să servească drept modul de aterizare pe Lună, trimițând astronauți pe suprafața lunară pentru prima dată din 1972. Această misiune, numită Artemis-3, este programată oficial pentru 2025, o dată care pare din ce în ce mai puțin realistă.

Dincolo de Lună, Elon Musk vrea să facă din Starship "un mijloc de transport pe scară largă către orice destinație din sistemul solar", inclusiv Marte. Scopul său este de a înființa o colonie autonomă pe Planeta Roșie, pentru a face din umanitate o specie multiplanetară.

Potrivit CNN, SpaceX folosește o abordare complet diferită de cea a NASA în ceea ce privește proiectarea rachetelor. Agenția spațială se concentrează pe construcția unei singure rachete, pe care o proiectează și o testează intensiv la sol înainte de primul său zbor, ceea ce durează ani de zile, dar garantează succesul la prima lansare.

SpaceX, în schimb, construiește rapid noi prototipuri și este dispusă să le testeze până la punctul de rupere, pentru că mai există echipamente de rezervă. În timpul unei plimbări cu mașina pe lângă facilitățile companiei, vineri puteau fi văzute patru nave spațiale Starship și cel puțin două propulsoare Super Heavy.

BBC consideră că dacă inginerii de la SpaceX reușesc să perfecționeze Starship, va fi ceva revoluționar.

Se intenționează ca nava să fie complet și rapid reutilizabilă, să funcționeze la fel ca un avion care poate fi realimentat și repus în aer într-o ordine rapidă, ceea ce ar reduce radical costul activităților spațiale.

Pentru Elon Musk, Starship este esențială în realizarea ambiției sale de lungă durată de a duce oameni și provizii pe Marte pentru a stabili o așezare umană. De asemenea, va contribui la proiectul său Starlink, care constă în crearea unei rețele globale de sateliți de internet în bandă largă.

Există deja mii de nave spațiale Starlink pe orbită, dar modelele ulterioare vor fi mai mari și mai grele, iar Starship va fi necesar pentru a le pune pe orbită.

 
Revista presei internaționale din 20 noiembrie 2023