Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prefecții francezi sună alarma (Le Figaro)

Un document confidențial obținut de cotidianul francez, mai exact un raport pe care prefecții îl elaborează în mod regulat pentru autoritățile de la Paris, arată că societatea franceză este crispată, înfuriată și în prag de exasperare.

Sinteza prefecților francezi a fost transmisă pe data de 25 octombrie autorităților centrale de la Paris și este o descriere a climatului social și economic din regiunile țării. Raportul este realizat în fiecare lună la comanda secretariatului general al ministerului de interne și adresat celor mai înalte autorități ale statului, inclusiv Palatul Elysee. În mod normal, limbajul folosit este unul reținut și tehnic, cum a fost cazul în 27 septembrie, la penultimul raport al prefecților. De data aceasta însă, editarea limbajului fie a fost uitată, ceea ce este improbabil, fie autorii au decis că situația este atât de gravă încât cuvintele dure sunt o necesitate.

Observațiile prefecților descriu o societate crispată, în prag de exasperare și înfuriată. Oficialii regionali observă că discursul antifiscal, adică împotriva plății impozitelor, este generalizat în mediul de afaceri, dar mai ales în ceea ce privește contribuabilii individuali. Unii pun la îndoială legitimitatea impozitelor, oamenii de afaceri se întreabă de ce sunt taxele atât de mari încât împiedică dezvoltarea. Franța se confruntă cu un amestec de nemulțumire latentă și resemnare care provoacă izbucniri de furie spontane, neașezate în structuri de organizare. Cererile sunt din ce în ce mai mult exprimate în afara contextului sindical, ceea ce duce la manifestări radicale. Prefecții cer autorităților centrale permisiunea de a modifica unele prevederi legale astfel încât să poată dezamorsa situația. Pentru că, spun liderii regionali, climatul de pesimism și de sfidare alimentează discursul extremist pe fondul neputinței autorităților publice.

De ce este critica exporturilor germane corectă? (Sueddeutsche Zeitung)

Modelul economic german e în corzi, dar în Republica Federală mulți înțeleg greșit critica internațională. Exporturile în sine nu sunt o problemă, dar ar putea deveni una destul de mare.

Mulți nu sunt de acord cu teoriile lui Paul Krugman, poate pe bună dreptate. Dar economiștii germani, care sunt de cu totul altă factură, critică și ei exportul patologic al unor produse care deseori nu sunt decât asamblate în Germania, în așa numita economie de bazar. Chiar și președintele american a criticat Berlinul că se concentrează prea mult pe comerț exterior și prea puțin pe cerere internă. Critica nu e nouă așadar, numai că așa concertată precum în ultimele zile nu a fost niciodată.

Problema nu o reprezintă exporturile și nimeni nu poate impune unei firme să nu își vândă produsele made in Germany în afara țării. Problema sunt banii pentru că cineva trebuie să le și plătească. Așa se face că Republica Federală atrage prin exporturi fluxuri de capital în țările sudice ale continentului, cele cu probleme financiare. Impulsionează fără să vrea îndatorarea și întreține criza ca efect colateral. De șase ani, exporturile germane depășesc cu mult importurile, iar fluxurile de capital au o singură direcție, ceea ce duce la un dezechilibru la nivel mondial. Nici SUA nu sunt imune la dinamica germană. Soluția e simplă și arhi-cunoscută. Impulsionarea cererii interne prin susținerea investițiilor publice și private. Mărirea salariilor este și ea necesară. În Germania, ritmul de creștere la acest capitol este aproape cel mai mic din lume. Scăderea fiscalității ar fi o soluție simplă. Așadar, noul guvern are nevoie de viziune. Problema e că până acum nu a arătat-o.

Hezbollah acuză țările arabe de coalizare cu Israelul (Le Monde)

Liderul mișcării radical-islamice, șeicul Hassan Nasrallah, a afirmat public la Beirut, că războiul este singura alternativă la un acord definitiv cu Iranul în problema nucleară. Clericul șiit a acuzat statele arabe că fac front comun cu Israelul pentru blocarea negocierilor.

Israelul nu dorește un acord care să ducă la pace în regiune. E păcat că unele state arabe aleg partea israeliană în aceste decizii criminale. Și e regretabil că Netanyahu a ajuns să fie purtătorul de cuvânt al unor țări arabe. Aceasta a fost o parte a discursului susținut de Hassan Nasrallah cu ocazia unei sărbători religioase șiite. Alocuțiunea vine la doar câteva zile după ce negocierile Iranului cu marile puteri occidentale au eșuat la Geneva, dar discuțiile urmează a fi reluate pe 20 noiembrie tot în Elveția. Nasrallah a făcut un elogiu Iranului și Siriei, doi aliați ai Libanului controlat de Hezbollah care nu ar fi trădat niciodată cauza. De menționat că miliții libaneze luptă în Siria alături de forțele guvernamentale împotriva rebelilor suniți care vor detronarea lui Bashar al Assad.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu