Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa trebuie să sprijine manifestanţii ucraineni (Le Monde)

A doua zi după summitul Parteneriatului Estic, din Vilnius, sute de mii de ucraineni au manifestat pretutindeni în ţară pentru a-şi exprima ataşamentul pentru Europa. UE trebuie să fie la înălţime şi să întruchipeze acest ideal de libertate. 
Alte titluri din presa internațională azi: Banca Centrală a Ucrainei se vede amenințată (Spiegel) / Întoarcerea instalatorului polonez (Liberation)

Manifestaţiile de dragoste pentru Uniunea Europeană (UE) sunt suficient de rare în vremurile acestea, deci merită o atenţie specială. Absorbită de criza datoriilor, de lupta pentru creştere şi împotriva şomajului, de împuternicirea populismului şi de gestionarea extinderii sale, Uniunea uită că rămâne o formidabilă forţă de atracţie. Pentru popoarele care nu au parte de statul de drept, Europa întruchipează speranţa de libertate, democraţie şi modernitate. Acesta este mesajul transmis de zecile de mii de ucraineni care, zi cu zi, manifestează pe străzile din Kiev şi în alte oraşe.

Ce poate face UE? Nici salva economia ucraineană nici răsturna guvernul. Dar ea trebuie, desigur, să-şi menţină oferta de acord de asociere. Şi trebuie de asemenea, cu vocea liderilor de la Bruxelles şi din marile state membre, prea mult timp orbi faţă de miza luptei din Kiev, să proclame că sprijină aspiraţiile europene paşnice ale poporului ucrainean. În august 1991, preşedintele George Bush tatăl, din dorinţă de stabilitate, a călătorit la Kiev pentru a cere ucrainenilor să renunţe la visul lor de independenţă şi să rămână în URSS. Patru luni mai târziu, URSS nu mai exista. Nu ar trebui să repetăm acea greşeală. Europa nu trebuie, şi nu poate pierde această bătălie.

Banca Centrală a Ucrainei se vede amenințată (Spiegel)

Ucraina e în recesiune, lupta dintre putere și opoziție paralizează țara. Mulți se tem pentru economiile lor, iar Banca Centrală trage un semnal de alarmă și le cere oamenilor să nu își retragă banii din bănci.

Conflictul din Ucraina are efecte negative asupra economiei. Prima de risc atașată obligațiunilor de stat a crescut deja la cel mai mare nivel din ultimele două luni. În același timp, valoarea titlurilor de stat a scăzut dramatic. Speculanții valutari pariază pe o devalorizare a monedei, iar rezervele de valută scad. Ucraina trebuie să plătească în 2014 facturi la gaze naturale de 12,5 miliarde Euro. În acest context, Banca Centrală a Ucrainei trage un semnal de alarmă și le cere oamenilor să nu își retragă banii din conturi. Toate resorturile publice implicate în gestionarea economiei au anunțat că lucrează cu program normal fără a fi afectate de protestele din țară, cu toate că opoziția a lansat un apel la grevă generală și blochează activitatea mai multor instituțiii publice. Mii de manifestanți au blocat cartierul guvernamental din Kiev ieri cu mașini și baricade. Protestatarii ocupă în continuare sediul primăriei și cel al sindicatelor.

Astăzi va avea loc în Parlament un vot pe o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Mykola Azarov. Cheia acestui demers se află în mâinile comuniștilor care nu e clar cum vor vota. Primul ministru a spus la o întâlnire cu ambasadorii europeni că situația din țară ar fi de necontrolat și că protestele fac uz de mijloace ilegale. Între timp, președintele Ianukovici vrea să păstreze aparența de normalitate și a anunțat că va efectua vizita planificată la Beijing.

Întoarcerea instalatorului polonez (Liberation)

Cu o săptămână înainte de un consiliu al miniştrilor europeni ai Muncii şi Locurilor de Muncă, ce va avea loc pe 9 decembrie, guvernul francez cere Comisiei Europene să revadă directiva care permite companiilor să deplaseze salariaţii în funcţie de condiţiile de angajare, denunţând creşterea dumpingului social în sânul Uniunii Europene.

Puse în practică în 1996, regulile ce permit unui cetăţean al UE să meargă să lucreze într-o altă ţară sunt astăzi folosite diferit: de la obiectivul de a încadra deplasările salariaţilor în sânul Uniunii, această directivă – numită a lucrătorilor detaşaţi – a devenit, în perioadă de criză, un instrument de scădere a costurilor de care unele companii abuzează. Mai ales în construcţii şi în domeniul agroalimentar. Încă o dată se demonstrează nu doar că Europa economică nu mai este viabilă fără o Europă socială, ci mai grav, că Europa a devenit cel mai mare pericol pentru ideea însăşi de Europă politică şi pentru multe naţiuni care o compun.