
Presa internaţională
"Le Monde": Porţile Europei rămân deschise pentru Ucraina
ucraina.jpg

Leonid Kravciuk, Leonid Kucima (de altfel naş al actualului şef al statului, Viktor Ianukovici) şi Viktor Iuşcenko şi-au declarat, printr-o scrisoare deschisă, "solidaritatea cu acţiunile specifice" ale manifestanţilor. "Ataşamentul lor faţă alegerea europeană şi valorile democratice ne stârneşte respectul", scriu foştii preşedinţi. Dar nu sunt doar ei. Ajuns miercuri seara în capitala ucraineană, şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, a luat de asemenea apărarea mişcării de contestare înainte de a se duce chiar în Piaţa Independenţei alături de manifestanţi. "Suntem aici în calitate de europeni veniţi la europeni. Uşile Uniunii Europene rămân deschise. Ucraina trebuie să fie înăuntrul Europei, iar propunerile făcute de Europa rămân de actualitate", a promis Westerwelle în faţa presei. Pe acelaşi ton a vorbit şi secretarul de stat american, John Kerry. După ce a felicitat Moldova pentru că a parafat acordul de asociere cu Uniunea, diplomatul american a explicat că "poporului ucrainean îi spunem acelaşi lucru: şi voi meritaţi să aveţi posibilitatea de a vă alege viitorul".
"Libération": Legea ce penalizează clienţii prostituatelor, votată mai mult de femei
Cu 268 de voturi "pentru", 138 "împotrivă" şi 79 de abţineri, legea "pentru lupta contra prostituţiei" a fost adoptată, miercuri, fără prea mari emoţii, de Adunarea Naţională. Legea a născut mai multe dezbateri în stradă şi în paginile ziarelor decât în Parlament. Analiza votului, făcută pe grupuri parlamentare, arată că deputaţii au urmărit în general consemnele partidelor lor: "pentru" în cazul socialiştilor şi al Frontului de Stânga, "contra" sau "abţinere" în cazul UMP şi libertate de alegere pentru restul. Dezbaterile în jurul legii au prezentat clientul, care de acum va fi penalizat financiar, drept majoritar masculin şi pe prostituată, considerată victimă, ca fiind în special femeie. A fost aşadar interesant de urmărit dacă au existat mai multe femei decât bărbaţi care au votat "pentru". Iar dacă ne uităm la procente, se pare că da. Femeile-deputat au avut mai degrabă tendinţa să voteze favorabil (78%), în timp ce domnii deputaţi au oscilat între "pentru" (46%), "contra" (34%) şi abţinere (20%). Însă o altă explicaţie ar putea fi şi că există mai multe femei-deputat în cadrul formaţiunilor de stânga.
"The Guardian" : David Cameron îi îndeamnă pe studenţii britanici să lase baltă franceza şi să se apuce de chineză
David Cameron, faimos de altfel pentru slabele sale cunoştinţe de franceză, le-a cerut tinerilor britanici să abadoneze limba lui Molière şi Voltaire şi să se contreze pe "limba viitorului" - mandarina.
Ca o lovitură de plecare, înainte de a părăsi China după o vizită de trei zile, premierul britanic a explicat că elevii ar trebui să privească dincolo de tradiţia de a învăţa franceză şi germană şi să se concentreze, în schimb, pe chineză. Pentru a-şi sublinia mesajul, premierul l-a citat pe Nelson Mandela, care a spus că a învăţa limbajul altcuiva este cea mai bună cale către inima acelui om. "Vreau Marea Britanie legată de economiile cele mai dezvoltate ale lumii. Şi asta implică faptul de a ne sfătui elevii să înveţe limbile cu ajutorul cărora vor încheia afacerile viitorului", a explicat Cameron, care a adăugat că "în momentul în care copiii născuţi astăzi vor termina şcoala, China va deveni cea mai mare economie a lumii. Aşa că e timpul să privim dincolo de tradiţia de a învăţa franceza şi germana şi să avem mai mulţi copii care învaţă mandarina". Cameron a indicat că un parteneriat între British Council şi Hanban (Oficiul chinez pentru promovarea chinezei ca limbă străină) va dubla, până în 2016, numărul de institutori chinezi în Regatul Unit.
Într-un comentariu dedicat aceluiaşi subiect, "The Guardian" menţionează însă că franceza a fost mereu prima limbă străină pe care englezii au învăţat-o, încă de la Cucerirea normandă. "Ar fi înţelept pentru britanici să înveţe limba celei de-a doua economii a lumii, însă ar fi stupid să înceteze să înveţe limba celui mai apropiat vecin de pe continent, cu care împărţim o istorie de secole", mai comentează "The Guardian".
"Der Spiegel": Scandalul dobânzilor - prima mare amendă primită de Deutsche Bank nu va fi ultima
Criza subprimelor, manipularea schimbului valutar, înţelegeri interzise pentru stabilirea ratei dobânzii Euribor: oriunde autorităţile de supraveghere bancară au demonstrat încălcări ale normelor, Deutsche Bank a fost implicată. Acum, cea mai mare bancă a Germaniei trebuie să plătească prima mare amendă. Şi nu va fi ultima.
Declaraţia de ripostă a băncii era deja pregătită: "O să ne asigurăm la cel mai înalt nivel în instituţia noastră că acest tip de comportament nu se va repeta", au explicat cei doi directori executivi ai Deutsche Bank - Anshu Jain şi Jürgen Fitschen. Cu câteva minute înainte, Comisia Europeană aplicase amenzi-record totalizând 1,7 miliarde de euro în cazul a şase bănci internaţionale. Dintre ele, Deutsche Bank a încasat cea mai mare amendă, de 725 de milioane de euro. Concluzia Bruxelles-ului a fost că cea mai mare bancă germană, împreună cu alte trei bănci, a făcut parte dintr-un "cartel" ce a manipulat dobânda Euribor. De asemenea, banca germană ar fi participat şi la operaţiuni similare pentru dobânzile interbancare din Londra şi Tokyo. Băncile şi-au recunoscut vina şi au căzut la înţelegere pentru a plăti amenzile, explicase miercuri comisarul european pentru Competiţie, Joaquin Almunia.
Este prima amendă mare pe care Deutsche Bank trebuie să o plătească pentru "păcate" din trecut şi probabil nu va fi ultima. Banca este implicată în tot felul de procese peste tot în lume, procese ce au legătură cu activităţi de dinainte de izbucnirea crizei financiare în 2008.