Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia a staționat în secret rachete în Kaliningrad (Spiegel)

Federația Rusă a instalat în exclava Kaliningrad o baterie de rachete cu rază scurtă de acțiune, capabile să transporte ogive nucleare. Guvernele Poloniei și al Lituaniei reacționează cu îngrijorare și afirmă că militarizarea Estului Europei sporește temerile în regiune.
Alte titluri din presa internațională: Președintele ucrainean pescuiește credite în Rusia (BBC News) / Interceptările NSA sunt neconstituționale (Le Monde)

Administrația de la Varșovia a anunțat că mișcarea Rusiei va fi discutată în Consiliul NATO. Anterior, Moscova confirmase staționarea de rachete Iskander în Kaliningrad, în apropiere de frontiera cu NATO. Ministerul apărării al Federației Ruse a ținut să sublinieze că amplasarea echipamentului militar în exclava din apropierea Mării Baltice nu încalcă nicio convenție internațională la care Moscova este semnatară. Ministrul apărării din Lituania a declarat în schimb că militarizarea regiunii sporește temerile statelor din vecinătate și că autoritățile lituaniene vor monitoriza îndeaproape situația din Kaliningrad.

Relațiile dintre Moscova și statele europene s-au răcit în ultima vreme din cauza unei controversate legi care interzice „propaganda homosexuală” și din cauza influenței pe care Rusia o exercită asupra Ucrainei. Pe de altă parte, ziarul Isvestia, apropiat Kremlinului, relatează că rachetele Iskander au fost amplasate în urmă cu jumătate de an. La fel relatase și cotidianul german Bild în ediția sa de duminică. Moscova amenințase de mai multe ori cu o reorganizare a apărării sale din cauza amplasării scutului antirachetă al SUA și NATO în Europa de Est. Cu precădere este vorba de staționarea de rachete Patriot la baza românească de la Deveselu. Unul din președinții comisiei parlamentare de apărare de la Moscova a precizat în context că rachetele Iskander sunt necesare pentru a păstra echilibrul de forță militară între Federația Rusă și NATO în Europa și că armamentul nu amenință pe nimeni. Acestea ar fi sisteme defensive.

Președintele ucrainean pescuiește credite în Rusia (BBC News)

Viktor Ianukovici are astăzi programată o vizită la Moscova pentru a discuta posibilități de cooperare mai strânsă cu Federația Rusă. Între timp, la Kiev, deplasarea președintelui este demonizată de opoziție și de zecile de mii de oameni care protestează fără întrerupere în Piața Independenței.

La bursa zvonurilor, agenda președintelui ucrainean ar cuprinde următoarele: negocierea unui împrumut de care Ucraina are nevoie ca de aer din cauza datoriei sale publice uriașe și discutarea unui discount la prețul gazelor importate din Rusia. Protestatarii și opoziția se tem însă că Ianukovici ar putea semna un acord care să prevadă aderarea Ucrainei la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Discuțiile cu Fondul Monetar Internațional se află într-un impas din cauza crizei politice din țară, iar economia ucraineană are nevoie urgentă de infuzie de capital pentru a evita un default. Kievul trebuie să găsească pentru anul viitor și alte 17 miliarde de dolari pentru a rostogoli o factură la gaze pe care trebuie să o achite Moscovei. Ministrul ucrainean de externe a declarat că discuții despre uniunea vamală nu se află pe agenda convorbirilor, dar un consilier al președintelui Putin a spus că subiectul ar putea fi dezbătut. Unul din liderii opoziției ucrainene, Vitali Klitchko, a apreciat în acest context că lumea va afla abia după întâlnire care este scopul adevărat al deplasării lui Ianukovici la Moscova.

Tensiunile sporesc în ceea ce putem numi deja dosarul ucrainean. Miniștrii de externe din statele UE au criticat, ieri, cu ocazia unei reuniuni la Bruxelles, „propaganda Moscovei” și presiunea la care este supusă Ucraina pentru a nu semna un acord de asociere cu blocul comunitar. Pe de altă parte, subiect de critică a fost și comisarul pentru extindere Stefan Fuele, care în weekend transmisese pe Twitter că suspendă negocierile tehnice cu Kievul. Miniștrii de externe au apreciat că politica europeană nu se face pe Twitter și au cerut un raport despre stadiul discuțiilor privind foaia de parcurs cu Ucraina.

Interceptările NSA sunt neconstituționale (Le Monde)

Un tribunal federal din Washington DC a decretat că supravegherea exercitată de Agenția Națională americană de Supraveghere asupra telecomunicațiilor este cel mai probabil neconstituțională. Le Monde a avut acces la verdictul tribunalului.

Judecătorul care a dat sentința a dat dreptate unor entități care au acționat în justiție NSA în luna iunie, după ce agenția de spionaj a colectat de la ele informații telefonice și nu numai, prin monitorizarea zilnică a milioane de utilizatori. Acesta a apreciat că procesul de colectare a datelor în masă, fără discernământ și complet arbitrar încalcă cel de-al patrulea amendament al Constituției americane care se referă la protejarea vieții private. Concret este vorba despre încălcarea prevederilor constituționale care fac referire la perchezițiile si reținerile nemotivate. Reclamantul a obținut de la judecător un ordin prin care îi este interzis agenției americane de informații să mai colecteze date de comunicații prin operatorul Verizon. Între timp, activitatea grupului de lucru de la Casa Albă care caută modalități de reformare a serviciilor secrete americane continuă.