
Presa internaţională
Românii aduc bunăstare Germaniei (Die Welt)
Dimpotrivă, crede comisarul Andor, efectele vor fi mai degrabă pozitive, iar imigranții români și bulgari vor contribui la creșterea prosperității în Germania. Motivul pentru care Andor este atât de optimist este umplerea golurilor de personal calificat pe care țările Europei occidentale le au în mai multe sectoare. Majoritatea imigranților dorește să muncească, nu să primească ajutor social, mai crede comisarul maghiar, care adaugă că este puțin probabil ca anularea restricțiilor să ducă la scăderea salariilor sau la un șomaj ridicat în rândul populației autohtone din țările occidentale. Locurile de muncă nu vor fi schimbate între imigranți și populația locală. Românii și bulgarii vor ocupa acele posturi care sunt oricum vacante.
Laszlo Andor se așteaptă într-adevăr ca numărul de angajați români și bulgari din Germania să crească de la 1 ianuarie, dar nu se așteaptă la o explozie. Per total, în UE există în ciuda crizei economice aproape 2 milioane de locuri de muncă neocupate, iar românii și bulgarii preferă oricum țările din bazinul mediteranean. În prezent muncesc în Germania 160.000 de români și bulgari, 126.000 plătesc asigurări la bugetele locale și la cel federal. Conform Agenției germane pentru ocuparea forței de muncă sunt așteptați după 1 ianuarie între 100.000 și 180.000 de imigranți noi în fiecare an.
Damascul insistă ca Iranul să participe la conferința de la Geneva (Le Monde)
Ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, a subliniat că ţara sa rămâne "ataşată" participării Iranului la conferinţa de pace pe tema Siriei, prevăzută în ianuarie, la Geneva, şi la care Teheranul nu a fost invitat.
"Siria rămâne ataşată participării Iranului la conferinţa de pace" de la Geneva, a declarat Muallem, citat de agenţia oficială Sana. "Este ilogic ca din motive politice Statele Unite sau aşa-zisa opoziţie (faţă de regimul sirian) să excludă această ţară de la conferinţă", a adăugat şeful diplomaţiei siriene. Muallem a reiterat că Damascul nu va merge la Geneva "pentru a preda puterea". "Cei care cred că Siria va vinde suveranitatea sa naţională îşi fac iluzii", a adăugat el.
Iranul, aliat ferm al regimului sirian, nu figurează pe lista participanţilor, oferită de emisarul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, pe 20 decembrie la Geneva. Washingtonul se opune prezenţei Teheranului la conferinţa care urmează să înceapă pe 22 ianuarie, la Montreux, în Elveţia. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat pe 23 decembrie că va trimite până la sfârşitul lui decembrie invitaţiile oficiale la conferinţa pe tema Siriei. Arabia Saudită, principalul sprijin al rebeliunii împotriva regimului lui Bashar Al-Assad, se află pe lista celor 26 de state invitate.
Temeri privind soarta copiilor în Sudanul de Sud (BBC News)
Mii de copii ar fi fost separați de familiile lor din cauza violențelor din Sudanul de Sud, avertizează Salvați Copiii. Organizația vorbește într-un raport despre soarta copiilor care supraviețuiesc cu greu pe cont propriu în regiuni izolate din această țară.
Mulți copii ar fi fost martori la uciderea familiilor lor și la distrugerea caselor în care locuiau. Cel puțin 1000 de persoane și-au pierdut deja viața în violențele ce au izbucnit în urmă cu două săptămâni în capitala Juba și care s-au extins în toată țara. Sudanul de Sud este independent din 2011 după decenii de război civil. Salvați Copiii afirmă că peste 120.000 de persoane s-au refugiat din calea violențelor în aceste 2 săptămâni, iar, ca rezultat, mii de copii s-ar fi pierdut de familiile lor. Unii au ajuns în tabere ONU, dar mulți alții se ascund în zone mlăștinoase unde sunt obligați să supraviețuiască cu apă infestată și sunt în pericol grav de îmbolnăvire. Părțile din conflictul ce se dă, de fapt, pe controlul câmpurilor petroliere din nordul țării au primit un ultimatum de la mediatori din Estul Africii să încheie ostilitățile până marți.