Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A venit vremea sancțiunilor (Sueddeutsche Zeitung)

Vladimir Putin ne-a demonstrat că președintele ucrainean reacționează doar la presiune. Cu toate acestea, UE se ferește să aplice aceeași rețetă. La Bruxelles se dorește aproape cu orice preț evitarea impresiei unei bătălii geostrategice cu Rusia. Dar Europa nu își poate permite acest lux.
Alte titluri din presa internațională: Războiul buldozerelor (BBC News) / Atentatorul din Boston riscă pedeapsa cu moartea (Le Monde)

Președintele rus a ridicat la Bruxelles o problemă interesantă: cum ar fi oare ca ministrul său de externe să apară în Grecia sau în Cipru la protestele anti UE și să sprijine manifestanții? Vladimir Putin, care practică mai multe sporturi, are unul preferat. El se cheamă demascarea dublului standard aplicat de Occident. Sigur, din demonstrația lui Putin lipsește faptul că nimeni nu flutura steagul Rusiei la protestele împotriva austerității și că niciun stat european nu și-a manifestat dorința de a adera la Uniunea Eurasiatică. Dar șeful de la Kremlin vroia, de fapt, doar să transmită un mesaj: Ucraina aparține Rusiei așa cum Ciprul e în Europa.

Unii spun cu lejeritate că Rusia are interese legitime în Ucraina, dar atunci de ce era nevoie de presiunea falimentului statal pentru a convinge regimul Ianukovici să renunțe la asocierea cu UE? Alții susțin teoria că Ucraina este o țară divizată pe falia vorbitorilor de limbă rusă. Dar atunci, de ce i-a fost așa greu lui Ianukovici să schimbe cursul? Dacă susținerea pentru opțiunea rusă era atât de pronunțată, nu ar fi mers Ucraina de la bun început pe mâna Rusiei? În acest context, UE nu își poate permite luxul neutralității. Ea, și de ce nu și Rusia, trebuie să depună toate eforturile pentru a evita alte violențe. Apoi însă, Europa trebuie să aibe grijă ca libertatea de opțiune să fie reinstaurată în Ucraina. Și deși e știut că Ianukovici și oligarhii săi caută mereu maximizarea propriului interes, opțiunea sancțiunilor pare să fie inexistentă pentru UE. La Bruxelles se arată cu degetul și în rest e business as usual. O atitudine care trebuie schimbată rapid.

Războiul buldozerelor (BBC News)

Guvernul sirian a demolat în mod deliberat și ilegal mii de locuințe de civili, afirmă un raport al organizației Human Rights Watch. Documentul conține imagini din satelit, mărturii ale oamenilor și alte probe fotografice și video care atestă demolările masive din Damasc și Hama.

HRW afirmă că pedepsele colective la care sunt supuși civilii reprezintă crime de război. Publicarea raportului survine cu o zi înainte de încheierea conferinței de pace de la Geneva de la care emisarul special al ONU, Lakhdar Brahimi, nu așteaptă rezultate concrete. Totuși, Brahimi apreciază că unele mici progrese au fost înregistrate și că delegațiile siriene măcar au discuții directe. Dimineața de joi a reprezentat cel mai mare pas înainte în care reprezentanții regimului sirian și cei ai opoziției au ținut împreună un moment de reculegere în memoria celor peste 100.000 de victime ale războiului civil început în martie 2011.

HRW a cercetat perioada iulie 2012 – iulie 2013 și s-a concentrat pe cartierele care erau sub controlul rebelilor. Imaginile din satelit arată distrugerea sistematică a locuințelor care în multe cazuri erau blocuri de minimum cinci etaje. Cartierele adiacente care nu erau sub controlul rebelilor au rămas neatinse. Conform mărturiilor, demolările au avut loc sub supravegherea armatei. HRW a cerut Consiliului de Securitate al ONU să înainteze cazul către Tribunalul Penal Internațional.

Atentatorul din Boston riscă pedeapsa cu moartea (Le Monde)

Procurorul general american, Eric Holder, a declarat că se va cere pedeapsa cu moartea în cazul Djohar Tsarnaev, acuzat ca împreuna cu fratele său Tamerlan au orchestrat dublul atentat de la Maratonul din Boston, in 2013, în care și-au pierdut viața trei persoane, iar alte peste 200 au fost rănite.

"După trecerea în revistă a faptelor, legilor în vigoare și a probelor, am decis ca Statele Unite să solicite pedeapsa cu moartea în acest caz", a anunțat Eric Holder într-un comunicat. Fratele lui Djohar, Tamerlan Tsarnaev, a fost ucis în timpul confruntării cu poliția la 18 aprilie 2013, la doar câteva ore după ce autoritățile au prezentat fotografiile lor. Djohar a fost arestat la 19 aprilie, grav rănit, ascuns în suburbiile Bostonului. Statul Massachusetts a abolit pedeapsa cu moartea în 1982, dar ea rămâne în vigoare la nivel federal.