Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diplomații lucrează ture suplimentare în criza ucraineană (Le Monde)

Miniștrii de externe din statele membre ale UE, șefa diplomației europene, secretarul de stat american, ministrul rus și cel ucrainean de externe – acesta este line-up-ul unei reuniuni de urgență ce a avut loc aseară la Paris. Scopul era ca Moscova să decidă măcar dacă e dispusă la un compromis. Rezultatul concret: ZERO.

Negocierile s-au încheiat cu promisiunea ca ele să continue sub forma unor „discuții intense”. Șefii diplomațiilor europene vor merge astăzi la Bruxelles, unde va avea loc altă ședință de criză, de data aceasta va fi prezent și premierul interimar al Ucrainei, Arsenyi Yatseniuk. Iar înainte de runda completă, miniștrii din țările europene parte din G8 vor avea separat încă o discuție. Conform unor surse de la Paris, încă nu era vorba despre anunțarea unor sancțiuni împotriva Rusiei. Ședința s-a dorit a fi o modalitate de a transmite avertismente serioase Moscovei. S-a încercat și o discuție directă între miniștrii rus și ucrainean, dar ea nu a fost posibilă din cauza refuzului lui Serghei Lavrov. Acesta, de altfel, se va vedea separat cu omologul său american, John Kerry, astăzi la Roma, în cadrul unui summit consacrat problemei libiene. Iar la New York va fi organizată o altă horă de diplomați – e vorba despre reprezentanții naționali din Consiliul de Securitate.

Misiunea ONU, fugărită prin Crimeea (Spiegel)

Emisarul special al organizației mondiale, John Serry, este un diplomat scos din cărți: politicos, extrem de atent la limbaj și alegerea cuvintelor și o figură ce nu atrage atenția în mod inutil. Misiunea sa era să se informeze în Crimeea și să raporteze la ONU înainte de următoarea reuniune a Consiliului de Securitate.

Serry tocmai vizitase sediul pazei de coastă ucrainene din Simferopol și primise un set de dovezi care ar demonstra că trupele care controlează Crimeea ar fi într-adevăr soldați ruși, nu miliții locale așa cum susține Vladimir Putin. Convoiul ONU a fost oprit pe drum către următoarea întâlnire a emisarului de bărbați înarmați care nu au mai permis circulația mașinilor. Serry a vrut să își continue drumul pe jos și a trecut de automatele Kalașnikov până când a fost întâmpinat de o mulțime furioasă care i-a cerut să plece de unde a venit pentru că „inamicul nu trece de ei”. În final, diplomatul olandez a fost ținut captiv într-o cafenea până când a anunțat că își va întrerupe misiunea. Gloata a format un coridor până la mașinile ONU care s-au îndreptat direct către aeroport. John Serry ar fi vrut să audă ambele părți, dar asta nu a fost posibil. În urma sa, mulțimea flutura steagul Federației Ruse. Emisarul ONU a zburat la Istanbul, dar va reveni în scurt timp în Ucraina, la Kiev.

UE anunță înghețarea averilor clanului Ianukovici (The Guardian)

Lista publicată în această dimineață cuprinde 18 persoane acuzate de evaziune fiscală și delapidare de fonduri. E vorba despre președintele demis Viktor Ianukovici, de fiul acestuia, fostul ministru de interne, cel de justiție și fostul procuror general pe lângă alți colaboratori ai regimului. Sancțiunile îl vizează și pe fostul prim ministru alături de fiul său. UE anunțase încă de miercuri înghețarea activelor unor foști oficiali ucraineni, dar nu publicase încă documentul în Monitorul Oficial european. De aceea, lista nu a fost publică până astăzi.